HEINO – Eindelijk mogen ze weer de ‘wei’ in. Die vele organisatoren, vrijwilligers en deelnemers die staan te popelen om het event Strijd van Salland kleur, vorm en inhoud te geven. Eindelijk, omdat het niet zoals gebruikelijk één jaar maar drie jaar duurde voordat de volgende live editie zich aankondigde. Eindelijk, omdat nu dan toch het eerste lustrum kan worden gevierd. Op de manier zoals het hoort. In het eggie en met elkaar!

Want, een digitale editie zoals in 2021 is leuk als alternatief in coronatijden, maar het is natuurlijk niet het echte werk. Dus, zorg dat je er bij bent op zondag 19 juni. Locatie: sportpark De Kampen in Heino. Het liefst zo vroeg mogelijk, want dan maak je de spectaculaire openingsact – met Tineke Willems, voormalig zangeres van het duo Harten10 – mee.

Zeg nu zelf, hoe vaak krijg je de kans om samen met vrienden, buren en familie actief te zijn voor een prachtig goed doel: geld bij elkaar brengen voor specifiek onderzoek naar kwaadaardige hersentumoren. Het is telkens weer een dag die wordt gekenmerkt door een lach en een traan en door inspanning en ontspanning. Oftewel: samen janken, samen sporten, samen feesten!

Het verhaal Strijd van Salland is zo mooi omdat het lokaal (vanuit Heino) is ontstaan vanuit een duidelijke behoefte. “Met een aantal mensen uit het dorp deden we altijd mee aan de Bergentocht. Met dat event werd geld ingezameld voor onderzoek naar hersentumoren. Toen dat stopte, hebben we een eigen evenement opgezet”, vertelt Ingrid, grondlegger en zelf moeder van een dochter met een hersentumor.

Wereldwijd

Met het eerste lustrum in aantocht kunnen we stellen dat het evenement de charme van kleinschaligheid heeft behouden, maar dat het absoluut landelijke uitstraling heeft gekregen. “De deelnemers komen uit alle windstreken. Niet in de laatste plaats dankzij de verbinding met prof. dr. Martin van den Bent, neuroloog in het Erasmus MC in Rotterdam. Hij leidt, samen met Pim French, het wetenschappelijk onderzoek om hersentumor DNA te detecteren in het bloed. Ons geld gaat voor 100% naar dit onderzoek. De band is zo hecht dat Martin zelf ook deelneemt met een team van Erasmus MC. En als een echte ambassadeur zorgt hij dat meer lotgenoten en hun naasten naar Heino komen. Mede hierdoor is een mooi contact tussen hersentumorpatiënten ontstaan. Het is nu zelfs zover dat we wereldwijd bekend staan. Ons onderzoeksgeld heeft inmiddels Amerika bereikt want het gaat om een wereldwijde studie”, vertellen Ingrid en André trots.

De naam Strijd van Salland is niet voor niets gekozen. Het is een strijd als je wordt getroffen door een hersentumor. Voor jou, jouw familie en vrienden. Dus, de deelnemers worden 19 juni aangespoord om de grenzen van hun sportieve uitdaging op te zoeken. Dat kan door een keuze te maken uit wandelen, hardlopen, fietsen, mountainbiken, wielrennen, gravelbiken (nieuw), steppen, paardrijden en motorrijden (nieuw). En met een beetje gepuzzel kun je zelfs meerdere sporten combineren. Voor de kinderen is er een wandeling, eventueel in combinatie met een ritje in de paardentram.

Gewoon geld doneren, betalen voor jouw sportieve prestatie, geld inzamelen voor de prestaties van jouw team; er zijn meerdere manieren om een financiële bijdrage te leveren aan Strijd van Salland. Eén van de mooiste is natuurlijk om lekker lang te blijven hangen op het evenemententerrein en te genieten van een hapje, drankje en live muziek.

Tijdens de dag zelf wordt al een eerste indicatie gegeven van de opbrengst. Het huidige bestuur onder de bezielende leiding van de nieuwe voorzitter Paul Kortekaas verwacht dat het topjaar 2019 (ruim 105.000 euro!) niet wordt overtroffen. “Door de corona komt alles wat later op gang, dus ook de inschrijvingen. Maar wie weet worden we nog verrast.”

Meer informatie over de Jubileum Live Editie van Strijd van Salland is te vinden op www.strijdvansalland.nl

 

Door Redactie