‘Ons hart ligt al ruim  zestig jaar bij meubelen’

Voor de oorsprong van Seine Wonen moeten we terug naar het Balkbrug van 1957. Jannes Seine werkte toen nog bij Sipkema, gespecialiseerd in huishoudelijke artikelen. “Mijn vader kon een vast contract krijgen, maar het concurrentiebeding zag hij niet zitten”, vertelt Jacques Seine. “En dus besloot hij zelf de kost te verdienen met het venten van potten en pannen.” Twee jaar later opende Jannes samen met zijn vrouw een winkel in Balkbrug, waar naast potten, pannen en kachels voor het eerst de meubelen in beeld kwamen. “In die tijd had je geen eigen showroom en dus bezocht mijn vader met zijn klanten een grote showroom in Zwolle om daar meubelen uit te zoeken.”

Ondernemerschap
Toen in 1962 de winkel van de familie Kruisdijk te koop kwam, besloten Jannes en zijn vrouw de sprong naar Heino te wagen. “In deze winkel verkochten zij kleding, textiel en wat kleine meubelen”, weet Jacques zich te herinneren. “Die kleding paste mijn vader niet, zijn hart lag bij de meubelen. Met de grote showrooms elders op z’n retour besloot hij de kleding eruit te gooien en volledig voor de meubelen te gaan.” Het ging Seine Meubelen – pas later werd het Seine Wonen – voor de wind. Een verbouwing bracht de winkel van 500 naar 1000 vierkante meter, waarna in 1979 de stap naar nieuwbouw op de huidige locatie werd gemaakt.

Initiatiefrijk
Dit brengt Jacques op een leuke anekdote. “Om van het stotteren af te komen, bracht mijn vader mij naar een hypnotiseur. Hij bleek ook de toekomst te voorspellen en mijn vader betaalde 25 gulden om te horen wat er voor hem in verschiet lag. Dat bleek een groen weiland te zijn. Mijn vader deed het af als onzin, maar toen wij voor de nieuwbouw een stuk weiland kochten, dachten we er nog wel even aan terug.” Bijzondere acties waren typerend voor Jannes Seine. Onder het motto ‘Seine, zo sterk als een olifant’ verscheen hij met een echte olifant in de optocht van Stöppelhaene. “Ook vond hij  het drukken van folders te duur en dus nam hij Zwerink in dienst om het in eigen beheer te doen. Later splitste deze tak zich af om als Sonodruk, afgeleid van Seine Offset heiNO, verder te gaan.

Veerkrachtig
In 1980 werd het nieuwe pand door een brand verwoest. “Binnen een jaar bouwden we een nieuw, maar soberder pand waar het ons in de daarop volgende jaren weer goed ging”, vertelt Jacques. Met steeds meer stijlen groeide de collectie vooral in de breedte, wat Seine Wonen in 1997 dwong uit te breiden. Om de warme uitstraling van de showroom aan de buitenkant zichtbaar te maken, volgde in 2017 een verbouwing. “Als creatieve adviseur in totaalinrichtingen op maat bieden we onze klanten naast de mooiste meubelen ook verf, behang, gordijnen en meer. Om de beleving compleet te maken, komt daar volgend jaar een prachtige buitenkeuken bij.” Te midden van dit alles herinnert alleen de ventwagen waarmee Jannes Seine langs de deuren ging aan hoe het allemaal begon.


Seine Wonen
Molenweg 2
8141 NS Heino
t: 0572 – 391310
e: info@seine.nl
i: www.seine.nl

Door Redactie