Tot ver na haar pensioen maakte ze nog vaak bami en nasi voor de klanten 

Op 12 november jongstleden is mevrouw Mekers overleden op de leeftijd van 96 jaar. Het leven is niet altijd gemakkelijk voor haar geweest. Ze was een alleenstaande hardwerkende, ambitieuze vrouw, die tegelijkertijd lief en zorgzaam was. Zoals de medewerkers van Slagerij Mekers schreven in de rouwadvertentie: “We zullen haar blijven herinneren als ‘moeder’ van het personeel. Altijd was ze belangstellend en geïnteresseerd, jong van geest en met humor. Altijd zorgzaam en meelevend met ons en onze gezinnen. We gaan haar ontzettend missen aan het hoofd van onze tafel.”

Begin jaren vijftig kocht het echtpaar Mekers het pand aan de Stationsweg nummer 8, in Heino. Aanvankelijk was mevrouw Mekers niet erg enthousiast over de aankoop van deze voormalige slagerij. Zij was lerares handwerken en runde al jaren een naaischool in Wijhe en omgeving. Toch verdiepte ze zich in het slagersvak, volgde cursussen en opleidingen en werkte hard mee in de zaak. Later heeft ze vaak gezegd, dat het het meest mooie vak ‘ooit’ was. Het echtpaar Mekers heeft slechts zestien jaar samengewerkt in hun bedrijf, de heer Mekers overleed in 1968. Mevrouw Mekers bleef achter met haar gezin en een goedlopende slagerij. Bart, de tweede zoon uit het gezin vertelt: “Mijn moeder was alleen met zeven kinderen, waarvan de oudste op dat moment twaalf jaar oud was en de jongste twee. Ze heeft alles doorgezet, met behulp van onze medewerkers. De oudste kinderen hielpen mee met het schoonmaken van de slagerij en het wegbrengen van bestellingen. Mijn moeder werkte hard en stond iedere dag voor dag en dauw op, om de bestellingen voor de klanten in orde te maken.”

Toen Bart zeventien was, is hij na school in de zaak gaan werken. Later broer Erik ook, na zijn dienstplicht. In 1983 hebben de broers de zaak van hun moeder overgenomen. Maar ze bleef zelf ook actief in de slagerij. Zelfs tot ver na haar pensioen. Ze maakte nog vaak bami en nasi voor de klanten. Erik en Bart namen in 1987 een tweede slagerij in Zwolle (Berkum) over. Hier was Erik vooral te vinden en Bart met name in Heino. Ongeveer anderhalf jaar geleden is de slagerij in Zwolle verkocht. In Heino telt het personeelsbestand inmiddels negen personen, die zowel fulltime als parttime werken. Niet zonder trots vertelt Bart, dat zeker drie medewerkers al meer dan 40 jaar bij hun bedrijf in dienst zijn. Een behoorlijk unicum in deze tijd. 

Mevrouw Mekers heeft veel pijn en verdriet het hoofd moeten bieden. Haar oudste zoon overleed twaalf jaar geleden, een van hun medewerkers is verongelukt en haar schoondochter overleed vijf jaar geleden. Ze heeft het er heel erg moeilijk mee gehad, maar ze wist toch positief te blijven. Ze was een voorbeeldvrouw en moeder.

“Ze is slechts een week ziek geweest. Natuurlijk had ze kwaaltjes, maar ze mankeerde niets qua geest,” zegt Bart. “Tot het einde toe was ze scherp. We hebben ongelooflijk veel steunbetuigingen ontvangen, meer dan 300 kaarten met condoleances. Ik wil graag, mede namens onze familie, iedereen hiervoor heel hartelijk bedanken. Het doet ons goed in deze intens verdrietige tijd. Zoals de titel van de rouwkaart zegt: Als elke druppel kon zeggen hoezeer we haar missen, dan regende het elke dag…” 

Slagerij Mekers
Stationsweg 8
8141 SC Heino
0572 – 39 12 79
www.mekers.gildeslager.nl

Door Redactie