‘Werk is meer dan geld, het vergroot ook je gevoel  van eigenwaarde’

Rond moeten komen van een uitkering, daar zit niemand op te wachten. Niet alleen is het geen vetpot, ook wil je niet het gevoel hebben langs de zijlijn te staan. Stichting Werk Raalte pakt namens de gemeente Raalte de taak om mensen met een uitkering naar werk te begeleiden dan ook heel voortvarend op. “Iedereen verdient een actieve rol in onze samenleving”, zegt Klaas Klein, consulent werk bij Stichting Werk Raalte. “Wij zijn dan ook blij met werkgevers als SallandWonen die mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een oprechte kans geven.”

Aanvankelijk vroeg SallandWonen lokale aannemers of zij in het kader van veilig wonen uitvoering konden geven aan hun project rookmelders. “Zij zagen geen kans dit op korte termijn te doen en dat bracht ons op het idee deze klus met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt op te pakken”, vertelt Lianne Veenhuis, HRM-adviseur van SallandWonen. “Een telefoontje naar Stichting Werk Raalte bracht ons onder andere Gé Halman, een man van boven de zestig die maar wat graag wil werken. Na een tijd thuis te hebben gezeten, gunden wij hem een langere inwerkperiode. Hij levert goed werk en dat krijgen wij ook terug van onze huurders. Een zeer geslaagde samenwerking dus.”

Geslaagde samenwerking
Een geslaagde samenwerking vraagt natuurlijk om een goede match tussen de stichting, werkgever en kandidaat. “Je zult alle drie inzet moeten tonen”, aldus Klaas. “Van onze kant vergt dat maatwerk, met bijvoorbeeld jobcoaching om een kandidaat goed op weg te helpen. De werkgever moet echt de intrinsieke motivatie hebben om het werk een sociale invulling te geven. Zet je daar een kandidaat als Gé naast, dan zit het wel goed met het perspectief op een actieve rol in onze samenleving of in het geval van Gé een volwaardige afronding van zijn werkzame leven. Het voelt dan ook goed om Gé en andere kandidaten via een contract bij Stichting Werk Raalte bij betrokken werkgevers te kunnen detacheren.”

Prachtig mooi
Het spreekt voor zich dat vooral Gé zelf heel blij is met deze kans die hij met beide handen heeft aangegrepen. “Met mijn 62 jaar lukte het niet om zelf aan het werk te komen. Werkgevers zien mij bij het lezen van mijn sollicitatiebrief bij wijze van spreken al met de rollator binnenkomen. Met ook een gat van vijf jaar in mijn cv willen de meesten er gewoon niet aan. Gelukkig heeft deze constructie mij wel werk gebracht en het bevalt goed. Ik maak echt deel uit van de organisatie en het werk zelf is prachtig mooi.” Natuurlijk stimuleert een verhaal als deze de gemeente om nog meer mensen met een uitkering via Stichting Werk Raalte en betrokken werkgevers succesvol naar werk te begeleiden.

Stichting Werk Raalte (SWR) helpt mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt met het vinden van een passende werkplek. Als zelfstandige werkgever op het gebied van zorg en arbeidsbemiddeling begeleidt de stichting mensen met een sociale werkvoorziening indicatie. Vanuit de Participatiewet zet SWR zich ook in voor de re-integratie van mensen met een uitkering. Een belangrijke taak van de stichting is het bemiddelen tussen bedrijven en potentiële werknemers.

Momenteel werken er 187 mensen bij SWR. Zij werken op detacheringsbasis bij diverse werkgevers in de regio en op een Beschutte Werklocatie in Raalte. Dankzij een groot netwerk en korte lijnen is er veel mogelijk. Voor meer informatie over SWR kunt u contact opnemen met het Sociaal Loket van de gemeente Raalte. Dit kan via 0572 – 347799.

 

Gemeente Raalte
Zwolsestraat 16
8101 AC Raalte
0572 – 347799
info@raalte.nl
www.raalte.nl

Door Redactie