‘Laat de statushouders maar komen!’

Enige tijd geleden kon Teamwork Salland wel wat extra handen op een klus in de bouw gebruiken en dus belde eigenaar Arjan van Gerner als altijd naar Jaap Bolt van Hanzeland Personeelsdiensten. “Van hem kreeg ik te horen dat ook hij geen mensen kon leveren. Wel zette hij mij op het spoor van de gemeente Raalte, die statushouders met een speciaal ontwikkeltraject richting de arbeidsmarkt wil begeleiden. Inmiddels weet ik uit eigen ervaring dat zo’n ontwikkeltraject voor alle partijen werkt.”

Van Gerner en Bolt gingen samen naar de gemeente om te ontdekken wat een ontwikkeltraject voor statushouders en andere uitkeringsgerechtigden precies inhoudt. “Teamwork Salland voelt zich altijd al betrokken bij mensen die op weg naar werk wel een kruiwagen kunnen gebruiken”, vertelt Bolt. Het was dan ook geen verrassing dat Teamwork Salland eind juni met de eerste statushouder aan de slag ging. “Gezien de taal was de eerste week moeilijk, maar al snel kwamen de woorden en zinnen die hij tijdens de inburgeringscursus had geleerd weer naar boven”, aldus Van Gerner. “Geen dag was hij ziek of te laat. Hij wil graag leren, kan hard werken en dat werpt z’n vruchten af, want nu kan hij met uitzicht op een vaste baan als hulpglaszetter aan de slag bij Schildersbedrijf Lenferink uit Heino.”

Positieve voorwaarden

Eenzelfde ervaring deelt tegelzetter Eugène Boxebeld uit Olst waar een andere statushouder het ontwikkeltraject heeft doorlopen. “Natuurlijk vergt het een investering”, gaat Van Gerner verder. “Zeker in het begin moet je echt een vinger aan de pols houden, want je merkt dat wij met het oog op de veeleisende klant veel preciezer werken dan zij gewend zijn. Daar staat wel tegenover dat je iemand, dankzij een potje van de gemeente, tegen een gereduceerd bedrag aan het werk hebt.” 

Goed vervolg

Teamwork Salland is in de ogen van Jaap Bolt een goede leerschool. “Als iets niet goed gaat, is Arjan eerlijk en niet te beroerd om het nog een keer voor te doen. Zo weet hij mensen zonder kwalificatie, maar met de motivatie om te werken, serieus op weg te helpen.” Teamwork Salland heeft de eerste statushouder nu dus met succes losgelaten. In afwachting van een contract biedt Hanzeland Personeelsdiensten een payrollconstructie, zodat alles goed geregeld is. “Binnenkort start ik een ontwikkeltraject met een andere statushouder”, vertelt Van Gerner. Bolt: “Wij zijn in Raalte begonnen en nu ook in gesprek met Almelo. Dit soort ontwikkel-trajecten werkt voor alle partijen, laat de status-houders maar komen.”

—————

Investeren in mensen loont

Het gaat goed met onze economie, wat zich helaas ook vertaalt in veel vacatures waar maar moeilijk mensen voor te vinden zijn. En dat terwijl er nog altijd mensen afhankelijk zijn van de bijstand. De gemeente Raalte ziet kansen om deze mensen en werkgevers op zoek naar extra handen bij elkaar te brengen. “Wij bieden ontwikkeltrajecten van maximaal zes maanden, waarin uitkeringsgerechtigden van nul worden begeleid naar goed genoeg voor een arbeidscontract”, vertelt Klaas Klein van de gemeente Raalte. “Hiervoor betaalt de werkgever een tarief aan de gemeente en op onze beurt betalen wij de kandidaat in kwestie een (onbelaste) premie over de gewerkte periode.” 

Eigen waarde

De ervaring leert dat deze ontwikkel­trajecten voor uitkeringsgerechtigden een stap van betekenis zijn. “Wij investeren in mensen”, aldus Klaas. “Het is dan mooi om te zien hoe de één doorstroomt naar een vaste baan, terwijl de ander passend vrijwilligerswerk weet op te pakken. Het biedt deze mensen structuur en eigen waarde, met het beter leren spreken van onze taal als extra plus voor statushouders.” Zo laat de gemeente Raalte zien, dat investeren in mensen loont. 

—————

Gemeente Raalte
Zwolsestraat 16
8101 AC Raalte
tel.: 0572 – 347799
e-mail: info@raalte.nl
internet: www.raalte.nl

Door Redactie