Recente concerten van Metallica, Harry Styles, Beyoncé en – binnenkort, half juli – Coldplay in de Johan Cruyff ArenA. Maar ook grote festivals als Pinkpop, de Zwarte Cross, Mysteryland en Lowlands. The Powershop uit Raalte levert er de tijdelijke stroomvoorzieningen voor. Het bedrijf, dat in oktober vorig jaar een nieuw bedrijfspand in gebruik nam op bedrijventerrein de Zegge, zorgt op deze en andere grote evenementen voor aggregaten, verlichting, elektrische stroomdistributie en HVAC-apparatuur.Vanuit Raalte wordt dus ‘power’ geleverd aan vooral de evenementensector, maar ook aan industriële projecten, sport- en bedrijfsevenementen. De coronapandemie luidde een lastige periode in voor The Powershop, maar achteraf constateert directeur Paul Wittenhorst dat zijn bedrijf er sterker is uitgekomen. Nu de groei er weer in zit, groeit ook de behoefte aan nieuwe collega’s.

“Je maakt nog eens wat mee”, zegt Paul Wittenhorst met gevoel voor understatement. Hij doelt op het feit dat zijn medewerkers regelmatig getuige zijn van live-optredens van de grootste bands en artiesten ter wereld, dat ze de sfeer en de beleving van grote festivals meepakken en dat ze bijzondere mensen ontmoeten. Maar dergelijke belevenissen worden hen niet zomaar in de schoot geworpen. “Het is natuurlijk wel keihard werken”, schetst hij de andere kant van de medaille. “En zeker bij meerdaagse evenementen geldt dat je soms lang van huis bent. Ga maar na: je hebt een dag of vijf nodig voor de opbouw, je moet in het weekend 24/7 beschikbaar zijn om eventuele storingen te verhelpen en daarna heb je nog één tot twee dagen nodig om alles weer te ontmantelen. Zeker als het wat verder weg is – denk Pinkpop in Landgraaf – kun je niet even naar huis om bij te slapen.”

Festivalperiode

Niettemin is The Powershop werkzaam in een intrigerende branche. Vooral in het zomerseizoen – de festivalperiode bij uitstek – is het aanpoten voor de 25 vaste medewerkers. Die relatief kleine groep wordt ondersteund door een groot aantal freelancers. “De periode van april tot en met september is voor ons echt een heel drukke tijd”, bevestigt Wittenhorst. “in de herfst en winter is het rustiger. Dan besteden we naast lopende zaken veel tijd aan noodzakelijke reparaties en onderhoud.” Daarnaast verleent The Powershop ook diensten aan sectoren als broadcasting en bedrijfsevenementen, bijvoorbeeld op het gebied van business-to-business, sport, mode en industrie, waar ook buiten het zomerseizoen veel te doen is.

Voorsprong

Hoe heeft een bedrijf uit Raalte zich zo’n vooraanstaande positie in de evenementenbranche weten te verwerven? “The Powershop is van oorsprong een Belgisch bedrijf, dat ruim 25 jaar geleden zijn vleugels uitspreidde naar Nederland”, legt Wittenhorst uit. “Toen waren er al contacten met grote concertorganisatoren als Mojo. We waren destijds een van de eersten die grootschalige ondersteuning van evenementen aanbood. Dat gaf ons een voorsprong.” The Powershop Nederland BV in Raalte is onderdeel van The Powershop Global BV, dat naast de hoofdvestiging in het Belgische Werchter nevenvestigingen heeft in België en Frankrijk.

Als logistieke uitvalsbasis is Raalte misschien niet de meest voor de hand liggende plek, erkent Paul Wittenhorst. Die vraag kwam even op tijdens de voorbereiding van de nieuwbouw aan de Lumenstraat. “Eer staat tegenover dat we hier voldoende ruimte konden vinden en veel van onze medewerkers komen uit deze omgeving. Dus we wilden hier graag blijven.”

Mokerslag

De zoektocht naar een nieuw onderkomen begon in 2018. “We huurden lange tijd een pand aan de Zompstraat, maar dat begon steeds meer te knellen”, verhaalt de directeur. “Het pand werd te klein en de buitenruimte was beperkt. Eigenlijk was alles in kannen en kruiken: een architect had een ontwerp gemaakt, de gemeente en de bank werkten mee. Maar toen kwam corona, en dat was een mokerslag voor onze branche. Alle seinen gingen op rood; onze agenda was in één keer leeg. We hadden toen wel andere zorgen aan ons hoofd. Met pijn in het hart moesten we onze freelancers vertellen dat ze geen werk meer hadden. Voor onze vaste medewerkers vonden we op allerlei manieren ander werk: in de techniek, de installatiewereld en zelfs bij de bestrijding van de eikenprocessierups.”

Het werd nog lastiger toen de verhuurder van het pand aan de Zompstraat besloot het te verkopen. “We hebben toen alle mogelijkheden overwogen: nieuwbouw op kleinere schaal, huur van een ander pand. Uiteindelijk kwamen we er toch nog bovenop doordat we andere inkomsten verkregen, bijvoorbeeld door tijdelijke stroomvoorzieningen te leveren aan vaccinatielocaties en teststraten. In 2021 werden we ‘gered’ door onze bijdragen aan het Songfestival en de Formule 1. En sinds afgelopen jaar draait de evenementensector weer op volle toeren.” Uiteindelijk was er voldoende vertrouwen om het oorspronkelijke nieuwbouwplan uit te voeren en werd het nieuwe bedrijfspand in oktober vorig jaar in gebruik genomen. Inmiddels gaan de zaken zó voorspoedig dat The Powershop een afzonderlijke website in het leven heeft geroepen met vacatures voor nieuwe medewerkers: www.werkenbijthepowershop.nl. “Affiniteit met techniek is natuurlijk een must en een vooropleiding in de elektrotechniek een plus”, zegt Paul. “Maar we kunnen je via interne opleidingen ook zelf veel leren. Als je maar niet terugschrikt voor hard werken.”

The Powershop Nederland BV
Lumenstraat 3, Raalte
Tel. 0572-35 12 48
info@thepowershop.nl
www.thepowershop.nl
www.werkenbijthepowershop.nl

Door Redactie