Het is voorjaar, de temperaturen stijgen en het gras begint weer te groeien. Tijd voor de boer om de eerste snede gras te maaien. In Nederland wordt de eerste maaidatum vooral bepaald door de temperatuur in de maanden maart tot en met mei. Dit valt samen met de periode dat reekalfjes en hazen worden geboren en de nesten van weidevogels, fazanten en andere bodembroeders in de weilanden uitkomen.
Jagers zijn daarom vanaf nu in heel Nederland actief om zoveel mogelijk maaislachtoffers te voorkomen, door de maaipercelen vooraf met een drone te checken op de aanwezigheid van kwetsbare jonge dieren.
Door hun maaiwijze aan te passen houden veel boeren al rekening met de pasgeboren dieren die verstopt liggen in het hoge gras. De meest efficiënte maaimethode om het wild te sparen, is van binnen naar buiten maaien. Al maaiend drijf je de dieren naar de buitenkant van het perceel, waar ze kunnen wegvluchten. De pasgeboren reekalfjes, hazen en vogels die net uit hun ei kruipen, beschikken echter nog niet over dit vluchtinstinct. Zij zullen zich niet verroeren en zich enkel plat drukken als de maaimachine komt.
Warmtebeeldcamera
Om onnodig dierenleed te voorkomen komen jagers in actie, gewapend met een goed uitgeruste drone. Hieraan hangt zowel een warmtebeeldcamera als een gewone camera. Vroeg in de ochtend moet het droneteam aan de slag om optimaal gebruik te kunnen maken van de warmtebeelden. Reekalfjes en andere kwetsbare dieren worden op deze manier opgespoord. Er wordt vervolgens een metalen kooi om hen heen geplaatst of ze worden tijdelijk verplaatst, om direct na het maaien weer bevrijd te worden, zodat ze herenigd kunnen worden met het moederdier. Goed contact tussen jager en boer is bij deze reddingsacties cruciaal.
Steeds meer wildbeheereenheden schaffen vanuit eigen middelen een drone aan. Dit komt omdat er ieder jaar meer vraag is naar de inzet van jagers voor deze doeleinden en steeds meer boeren en landeigenaren de vrijwillige jagers met een droneteam weten te vinden. Waarschijnlijk zijn de droneteams tot ongeveer medio juni druk met hun reddingsacties.