Bij het horen van Univé denk je vast en zeker aan verzekeringen. Maar wist je al dat ze veel meer doen dan dat? Ik ging in gesprek met Ronald Booijink, Johnny Zweers en Minte Hindriksen over hun diensten en producten, maar ook over hun ideeën om maatschappelijk betrokken zijn.

‘We vinden het belangrijk dat onze dienstverlening goed is. Dat we een aantrekkelijk pakket en goed advies kunnen bieden, maar we willen als Univé ook ons steentje bijdragen aan de maatschappij,’ aldus Sallander Ronald Booijink, Directeur bestuurder van Univé. ‘We zijn anders dan andere verzekeraars’ vult Johnny Zweers, Operationeel manager van onder andere de winkel in Raalte, aan. ‘Onze belangrijkste doelstelling is een mooie bijdrage leveren aan een zorgeloos leven. Dat zie je ook terug in onze nieuwe campagne. Naast het leveren van een goed advies én een goed product, vinden we het belangrijk om ook maatschappelijk bij te dragen.’

Winst waar je blij van wordt

‘Winst waar je blij van wordt, noemen we dat,’ zegt Ronald. ‘Omdat Univé een coöperatieve vereniging is die zonder winstoogmerk werkt, staan leden centraal. Natuurlijk moeten we een goed rendement maken om gezond te blijven en te kunnen investeren, maar wat overblijft investeren we in onze leden. Dat zie je terug in de premies maar ook in onze bijdrage in maatschappelijke projecten. Daarbij investeren we in thema’s als eenzaamheid, gezondheid en bewegen, sociale verbinding maar ook schuldproblematiek, de energietransitie en cybercrime waar we een speciale helpdesk voor hebben.

Ronald, geen onbekende in Raalte en omgeving, vindt het belangrijk om een bijdrage te leveren aan de leefomgeving in Raalte. Daarom gaven ze afgelopen jaar onder andere een bijdrage aan de Stichting Vulkaan die lokale goede doelen ondersteund en het Buurtfonds voor het veiliger maken van de omgeving. ‘Denk aan het boardingveld voor Sportvereniging Broekland waar vijf- en zesjarigen veilig kunnen spelen. Of de skatebaan in Wijhe. Beweging is belangrijk voor jongeren,’ zegt Zweers, ‘net zo als het fijn hebben met elkaar.’ Daarom leverden ze ook een bijdrage aan de Pop-up camping Appelsap & Zo. Hier kunnen mensen met smalle beurs zorgeloos kunnen genieten van een vakantie. Vijf dagen lang herinneringen maken met je gezin, de kinderen die vakantievriendjes kunnen maken en meedoen met leuke activiteiten.

Vier dagen vrijwilligersverlof: Goed Doen!

‘Als Univé staan we midden in de maatschappij,’ vertelt Zweers. ‘Daarom krijgen alle medewerkers jaarlijks vier dagen beschikbaar om als vrijwilliger een bijdrage te leveren in de leefomgeving van onze leden. Minte Hindriksen, Adviseur Particuliere relaties, gebruikte één van haar dagen om met een groep bewoners van Zorgcentrum Rosengaerde op pad te gaan naar het Motormuseum Spijkerman in Dalfsen. ‘Een top dag,’ aldus Minte. Ook het schoolvoetbal dat in het water dreigde te vallen, werd door de inzet van Univé collega’s gered, waardoor 1.400 kinderen ‘gewoon’ van de dag konden genieten. Naast de vier dagen geeft Univé elke medewerker ook een kerstgeschenk dat ze kunnen schenken aan organisaties die midden in de maatschappij staan. Afgelopen jaar schonken een aantal collega’s het geld aan het mooie initiatief “Samen Tafelen in Salland” waar mensen die eenzaam zijn of weinig kunnen besteden, zorgeloos kunnen genieten van een heerlijk diner.

‘We dragen ook bij in kennis,’ vertelt Minte, die onlangs tijdens de Week van het Geld een voorlichting gaf aan groep 8 over wat verzekeren nu eigenlijk is en hoe je om kunt gaan met geld. Daarnaast hebben wij leerlingen van het Carmel College op zoek gehad tijdens de bedrijvenbezoekdag. ‘En denk aan de 14 stagiaires van hoge scholen en universiteiten,’ vult Ronald aan.

‘Daar krijgen we trouwens ook heel veel inzicht door.’ Dat inzicht krijgt Univé ook door de Ledenraad, waar met 22 leden uit het werkgebied wordt steeds wordt gesproken over waar de behoeften van de leden liggen. Naast de formele gesprekken wordt deze Ledenraad ook geraadpleegd als klankbord bij thema’s als klimaat of agrarische vraagstukken.

Ben je ooit binnen gestapt in de winkel in Raalte, dan ken je de laagdrempeligheid en de gastvrijheid. De kans is groot dat je er welkom geheten bent door Minte, die overigens zelf in Raalte woont en haar klanten bijna allemaal bij de voornaam kent. ‘Dicht bij onze leden staan, is belangrijk,’ legt ze uit. ‘We kijken ook na wat er gebeurt na een schade. Kun je dan nog een onbezorgd leven leiden? Dat bespreken we met onze leden.’

Naast de winkels in Raalte en Dalfsen heeft Univé ook mobiele winkels zoals in Nijverdal, Ommen en Nieuwleusen. En ken je de winkel in Lemelerveld al waar Univé, samen met de RegioBank en Ten Broeke Makelaars en Taxateurs gevestigd is? Loop gerust eens bij één van de winkels binnen. Je bent er altijd welkom!

Univé Raalte
Marktstraat 12, Raalte
Tel. 088 552 0300
www.unive.nl/stad-en-land/raalte

Door Redactie