Programma over voeding, beweging, ontspanning en slaap voor mensen met MS

Op donderdag 12 september start weer een nieuwe groep mensen met multiple sclerose aan het unieke leefstijlprogramma Leef! met MS. Aan dit programma hebben inmiddels ruim duizend mensen deelgenomen. Er zijn steeds meer aanwijzingen dat aanpassingen in de leefstijl een gunstig effect kunnen hebben op MS-klachten. Dit najaar gaan weer 100 mensen met MS de uitdaging aan om hun leefstijl te veranderen.  

Het Nationaal MS Fonds en de experts van Voeding Leeft hebben enkele jaren geleden Leef! met MS ontwikkeld. Dit leefstijlprogramma is speciaal voor mensen met de zenuwziekte MS, gebaseerd op de nieuwste inzichten. Het is volledig online te volgen en duurt twee jaar. Deelnemers staan er niet alleen voor, want 99 anderen starten op hetzelfde moment met de uitdaging.
  
Programma over leefstijl bij multiple sclerose 

Leef! met MS begint met zes intensieve maanden waarin deelnemers in online sessies leren hoe zijn hun eet- en leefgewoontes kunnen veranderen. Hierop volgt een inspiratietraject van 18 maanden. De focus van het programma ligt op voeding, beweging, slaap en ontspanning. Deelnemers krijgen begeleiding van een professioneel team van Voeding Leeft met onder andere een diëtist en leefstijlcoach. Zij krijgen toegang tot een online community, waar zij vragen kunnen stellen en tips, ervaringen en foto’s kunnen delen.

Minder vermoeidheid en meer kwaliteit van leven 

Vermoeidheid is één van de meest belemmerende symptomen van MS. Veel deelnemers geven aan veel meer energie te hebben en daardoor meer dingen kunnen doen waar ze blij van worden. Zo ook oud-deelnemer Barbara Koehorst: “Door deelname aan dit programma heb ik geleerd hoe belangrijk voeding is. Naast mijn energielevel is mijn humeur ook verbeterd.”

Start op 12 september 

Inmiddels hebben ruim duizend mensen met MS het programma gevolgd. Deelnemers beoordelen Leef! met MS gemiddeld met een 8. Mensen met MS kunnen vanaf 12 september aan de slag met hun leefstijl door zich aan te melden via: nationaalmsfonds.nl

Op de foto: Susanne Voogd, zij volgde Leef! met MS

Door Redactie