Iets meer dan een jaar geleden verhuisde de dagbesteding van ZGR Heino naar hun nieuwe locatie. Inmiddels hebben zij helemaal hun plek gevonden in Sporthal Hoogerheyne. Met veel plezier komen zes  ouderen twee keer per week naar de dagbesteding om samen met begeleidster Mirjam Offenberg een fijne dag te beleven. Er wordt koffie gedronken, geknutseld, een wandelingetje gemaakt of gewoon even gezellig gekletst. Maar om iedere deelnemer de aandacht te geven die zij verdient, zijn vrijwilligers hard nodig.  

“Bij vrijwilligerswerk denken mensen vaak dat zij er elke week aan vast zitten, maar dat hoeft helemaal niet. Wij zijn op zoek naar vrijwilligers voor verschillende activiteiten en dat kan elke week zijn, maar ook bijvoorbeeld een keer per maand of op oproep” , vertelt Mirjam Offenberg, sinds juli van dit jaar is zij gespecialiseerd medewerker welzijn bij de dagbesteding van ZGR voor ouderen met een indicatie vanuit de WMO of WLZ in Heino.  

Op maandag en donderdag begeleidt Mirjam de deelnemers bij de activiteiten, maar ze merkt dat ze vaak handen, ogen en oren tekort komt en zou graag wat vrijwilligers verwelkomen die haar bij de gezellige dagbesteding komen ondersteunen. “Vrijwilligers zijn onmisbaar voor ZGR en dat geldt zeker ook voor onze locatie hier in Heino. Zij nemen een belangrijke plaats in voor de deelnemers en dat zit soms gewoon in kleine dingen. Zij genieten er bijvoorbeeld erg van als vrijwilligers vertellen wat zij in hun dagelijks leven hebben meegemaakt.” De dagbesteding kan vrijwilligers gebruiken voor hele uiteenlopende dingen. “Van koffie schenken in de ochtend tot begeleiding van activiteiten of uitjes, er is echt veel mogelijk.  Ook mensen die willen meedenken en met ideeën komen zijn van harte welkom. Eigen inbreng wordt ontzettend gewaardeerd. We proberen aan te sluiten bij de activiteiten in Heino. Op deze manier blijven de mensen betrokken bij de Heinose samenleving.”

Uitstapjes
Waar de deelnemers erg van genieten is het maken van uitstapjes, dat voor veel mensen met bijvoorbeeld dementie, niet meer vanzelfsprekend is “. Laatst zijn wij naar een kerstshow bij Tuinland in Zwolle geweest en in de zomer hebben zij een bezoek gebracht aan de Holterberg.” Met behulp van nieuwe vrijwilligers hoopt Mirjam de deelnemers nog vaker te kunnen laten genieten van een uitstapje. Op de vraag wat ze nog zou willen organiseren voor de deelnemers weet Mirjam meteen het antwoord: “Het lijkt mij geweldig om met de deelnemers te koken en dit dan gezamenlijk, aan een mooi gedekte tafel, op te eten, zodat zij echt het uiteten-gevoel ervaren. Dat is iets wat er vaak niet meer van komt.  Hoe mooi zou het zijn als wij dat hier met behulp van vrijwilligers kunnen doen?” 

Voldoening
Hoewel vrijwilligers geen geldelijke vergoeding krijgen, levert het ze enorm veel op. “Een vrijwilliger vertelde mij, aan het einde van de dag, dat zij gewoon energie krijgt van een dag op de dagbesteding en dat ervaar ik ook. Als de deelnemers mij aan het einde van de dag vertellen dat ze zo’n fijne dag hebben gehad dan is mijn dag helemaal goed. Bovendien is het ook voor vrijwilligers gewoon heel gezellig. Het klinkt cliché, maar het is echt waar. Dit werk geeft zo veel voldoening.”

Geïnteresseerd om vrijwilliger te worden bij ZGR in Heino? Kom een keer kijken bij de dagbesteding om te kijken of het wat voor jou is. Vrijwilligers ontvangen een vrijwilligerscontract van ZGR. Vrijwilligers krijgen de mogelijkheid voor workshops en scholing.  Meer informatie is te verkrijgen bij Mirjam via tel. 0625297601 of per mail via m.offenberg@zgr.nl

 0572 744050
E-mailadres :  info@zgr.nl
Bezoekadres :  Kerkstraat Raalte

Door Redactie