Wanneer je voornemens bent om je zorgverzekering aan te passen of om over te stappen, dan zijn er een aantal zaken waar je goed op moet letten. Uiteraard is het logisch dat je allereerst kijkt naar de maandelijks te betalen premie om te kunnen besparen. Toch is dit niet alleen waar je naar zou moeten kijken. Ondanks het feit dat je natuurlijk een verplicht eigen risico hebt van minimaal 385 euro, zijn er eventueel wel andere aanvullende voorwaarden die wat minder gunstig kunnen zijn bij een bepaalde verzekeraar. Wat vooral belangrijk is om te weten, is dat het voor iedereen persoonlijk is of een bepaalde verzekeraar wel of niet past. Om ervoor te zorgen dat je een idee hebt waar je allemaal op moet letten bij het zoeken naar een andere verzekeraar of het aanpassen van je huidige, hebben wij een aantal praktische tips voor je. Je zult namelijk verstelt staan van het feit hoe eenvoudig het eigenlijk is.

Breng je huidige behoefte in kaart

Het kan natuurlijk heel goed zijn dat je al jarenlang bij dezelfde verzekeraar zit en eigenlijk geen idee hebt wat je huidige dekking is. Los van het feit dat je natuurlijk een basisverzekering afsluit, zijn er ook allerlei aanvullende verzekeringen mogelijk. Wat je vaak ziet, is dat veel mensen bijvoorbeeld kiezen voor een aanvullende verzekering tandzorg, maar ook fysio en andere aanvullende modules behoren tot de mogelijkheden. Belangrijk is dus dat je voor jezelf in kaart brengt wat je daadwerkelijk nodig hebt. Het zou namelijk zonde zijn om een aanvullende verzekering af te sluiten, terwijl dit misschien helemaal niet nodig is. Wat je namelijk ook vaak ziet, is dat een verzekeraar een bepaald specialisme heeft. Zo is de ene verzekeraar gefocust op sporters, terwijl de andere zich weer meer focust op ouderen. Zo loop je met een stadswandeling Groningen natuurlijk minder risico om geblesseerd te raken, dan wanneer je twee keer per jaar meedoet aan een marathon of ander sportevenement.

Vergelijk het basispakket

Wat veel mensen niet weten, is dat een basispakket het minimale is wat een zorgverzekeraar verplicht is om te bieden. Het is dus aan de verzekeraar zelf of ze de keuze maken om bijvoorbeeld een aantal behandelingen fysio extra te vergoeden. Dit kan namelijk voor veel mensen een reden zijn om over te stappen. Stel dat je in je huidige situatie 8 behandelingen hebt en een andere verzekeraar biedt er je 12. Dan kan de premie maandelijks wel een paar euro hoger zijn, maar wanneer je deze behandelingen normaal uit eigen zak moet betalen, ben per saldo natuurlijk duurder uit. Wel is het dan zaak dat je ze ook daadwerkelijk gebruikt. Stel dat je regelmatig één van de vele wandelroutes van dewandelsite loopt, dan is het wel verstandig om je regelmatig te laten masseren door een fysio.

Dekking van de aanvullende verzekeringen

Het kan zijn dat je momenteel een aanvullende verzekeraar hebt, die tot 80 procent vergoed van een bepaald bedrag. Laten we in dit voorbeeld 500 euro nemen, dan kan het aantrekkelijker zijn om naar een verzekeraar te gaan die 75 procent vergoed, maar dan wel over een bedrag van 750 euro. Kijk daarom niet alleen naar de percentages, maar ook naar de hoogte van het bedrag dat maximaal wordt vergoed.

Door Redactie