Regelmatig staat er in de Koerier een artikeltje over ‘Natuurwandelingen vanuit het Dorpshuus’ die in het winterseizoen elke maandagmiddag onder leiding van Agnes Neimeijer gehouden worden. Agnes vertelt graag en zo ook over het idee achter deze wandelingen. Ze heeft door haar grote interesse in de natuur en het Sallandse landschap met haar mooie landgoederen heel wat kennis vergaard in de loop der jaren.

Na de opening van het Dorpshuus in Heino kwam bij haar het idee op om met wandelaars op pad te gaan en haar kennis te delen. Het is een activiteit voor de wintermaanden geworden, eerst eens per twee weken, maar sinds dit jaar elke maandagmiddag. Om half twee verzamelen de deelnemers zich bij het Dorpshuus. Elke week is er een nieuwe bestemming, vaak in de omgeving van een landgoed, zoals b.v. kasteel Eerde of landgoed Het Laar bij Ommen en soms dichterbij rond het Nijenhuis of bij De Colckhof en Den Alerdinck. Ook mooie natuurgebieden zoals het Boetelerveld worden bezocht. Er wordt rustig gewandeld en het gaat er gemoedelijk aan toe. Onder het lopen komen er vanzelf leuke gesprekken op gang en zo worden sociale contacten gemaakt of versterkt.

Tijdens de wandeling vertelt Agnes over de omgeving, iets moois in de natuur of een verhaal over de geschiedenis van de landgoederen. “Salland heeft zoveel mooie plekjes, wij wonen dichtbij de IJssel, de Vecht en de Regge en daartussen liggen al die prachtige landgoederen”  aldus Agnes.

Elke maandagmiddag wordt er gewandeld door een wisselende groep mensen van rond de 20 personen. Wat Agnes daarbij belangrijk vindt, is de laagdrempeligheid van de activiteit. Iedereen kan aansluiten. Er is géén vereniging, géén vergadering, géén opgave of afmelding en géén contributie!  Alleen een bijdrage van €1,- voor de chauffeur en €1,- voor de gids. Na de wandeling is er, voor wie wil, koffie of thee à €1,80 in het Dorpshuus.

Door Redactie