DJ’s Eddie Mensink en Jan Oostra weer in ’t Witte Peerd

NIEUWLEUSEN – “Ik was eerder nooit zenuwachtig als ik moest draaien; ook niet toen Jan en ik begin vorig jaar in ’t Witte Peerd zouden staan. Maar twee dagen van tevoren begon het. Toen moest ik op zoek naar mijn platenkoffers, die hadden ook nog eens na lekkage in het water gestaan en bovendien was ik mijn microfoon kwijt. Jan had er gelukkig nog een over…”

Eddie Mensink begint te lachen. Samen met Jan Oostra staat hij op zaterdag 3 februari opnieuw achter de draaitafels in ’t Witte Peerd in Nieuwleusen. De twee waren in de jaren zeventig, tachtig en negentig onafhankelijk van elkaar als DJ actief in het uitgaansleven. En om die oude tijden te laten herleven besloten ze dik een jaar geleden om hun krachten te bundelen. Dat gebeurde vorig jaar februari voor het eerst. De twee kennen elkaar trouwens ook van het Mega Piraten Festijn, Eddie is de organisator en Jan de terreinmeester. Jan herinnert zich vooral de gezelligheid van de eerste avond. “Het was een en al bekenden. Tot aan bezoekers van wel 70 jaar aan toe. Er waren zelfs familieleden van de oud-eigenaren. Het liep de hele tijd door; constant een volle bak. Je voelde de saamhorigheid en de gezelligheid van vroeger.” Ondanks dat ze vooraf bij hoog en laag beweerden dat het eenmalig was, smaakte het naar meer. “Een paar maand geleden ging ik een zak graszaad halen”, vertelt Eddie. “Toen kwam ik André Massier (een van de eigenaren van ’t Witte Peerd, red.) tegen. En hij meldde me doodleuk dat we op 3 februari weer moesten draaien.”

We zitten in een ruimte bij ’t Witte Peerd. Het is een vrolijke boel. Een van de medewerkers van de horecagelegenheid, Henri, blijkt een oude kennis van Eddie te zijn. “Ik werkte een jaar of dertig geleden bij de Tapperij in Hoogeveen”, vertelt Henri. “Daar draaide Eddie ook vaak. Hij was een clown. Het was mooi om te zien hoe goed hij met de bezoekers om kon gaan. Eddie had een oranje telefoon die hij gebruikte als koptelefoon om plaatjes even voor te luisteren. Maar als er voor hem op de dansvloer ruzie was, gebruikte hij die telefoon ook om de ruziemakers uit elkaar te jagen. En de muziek draaide ondertussen gewoon door. Zo was er altijd wel wat.”

Leerschool

Eddie en Jan hebben in die jaren veel meegemaakt. Ook met dank aan Reuvers, zoals ’t Witte Peerd eerder nog heette. “We zijn daar min of meer opgegroeid, onderschat dat niet”, stelt Eddie. “Daar is het allemaal begonnen. Ik heb daar jaren gedraaid. Soms ook maar voor tien man of zo. Het was ook af en toe een harde leerschool. Als je iets draaide wat het publiek niet aanstond, kreeg je dat meteen te horen. Maar na verloop van tijd leerde je zo wel in te schatten wat aan zou slaan.”

Wat de bezoekers mogen verwachten? Van ABBA tot Vader Abraham, van Nirvana tot Cindy Lauper, van Iron Maiden tot de Spice Girls. Jan: “Je kunt op zo’n avond maximaal zeventig tot tachtig liedjes draaien, maar de vorige keer hadden we wel duizend platen bij ons. En weet je, we zijn ook ingelogd op Spotify. Dus eigenlijk kunnen we alles wel draaien wat de bezoekers willen horen. Want de vorige keer was het best wel spannend. We hadden geen idee wat we konden verwachten, wie er allemaal zouden zijn en wat het publiek zou willen. We hebben het maar gewoon over ons heen laten komen.”

Eddie: “Die spanning was wel leuk. Er was geen voorverkoop, dus we moesten maar zien hoe het zou lopen. En dat is deze keer ook weer zo. Maar dat hoort bij het avontuur.”

Historie

Arian Dijsselhof, de exploitant van ’t Witte Peerd, heeft er in elk geval weer zin in. “Avonden als deze passen in onze plannen. We willen meer reuring brengen in Nieuwleusen. En als dat ook nog kan met een zweem van vroeger eromheen, dan is dat helemaal prachtig!”

De avond met DJ Eddie Mensink en DJ Jan Oostra begint om 20.30 uur. De entree is gratis. Er is geen voorverkoop. Vol is vol.

Door Redactie