Wanneer je baby onrustig slaapt, dan kan dit voor ontzettend veel vervelende situaties zorgen. Helemaal wanneer ze nog jong zijn en nog allerlei ongecontroleerde bewegingen maken, is de kans groot dat ze zichzelf slaan en dus wakker maken. De redenen dat een baby onrustig slaapt is heel erg verschillende. Zo kan het zijn dat ze last hebben van krampjes, maar zijn er daarnaast nog allerlei andere redenen te bedenken. Om ervoor te zorgen dat je kindje rustig kan slapen, biedt het inbakeren van je baby uitkomst. Babys inbakeren is eigenlijk al ontzettend oud, maar zorgt er wel voor dat je kindje zichzelf niet zomaar wakker kan maken. Omdat er nog veel meer voordelen aan het inbakeren van je baby zijn, hebben we er een aantal voor je op een rijtje gezet.

Wat is inbakeren precies?

Voor we verdergaan met de voordelen, is het goed ook te kijken naar wat het inbakeren van je kind precies is. Inbakeren van een baby betekent het strak wikkelen van een baby in een deken of slaapzak, waardoor beperkte bewegingsmogelijkheid ontstaat. Het wordt gedaan om de baby een gevoel van veiligheid en geborgenheid te geven en om hem of haar te helpen rustiger en dieper te slapen. Wel is het goed te weten dat het niet voor iedere baby geschikt is. Het kan namelijk zijn dat je baby het niet prettig vindt en daardoor alleen maar meer begint te huilen.

Het belang van de tog waarde

De tog waarde verwijst naar de thermische isolatiewaarde van beddengoed, zoals dekens, slaapzakken of slaapmatrassen. Het geeft aan hoe warm of hoe koud het beddengoed is. Hoe hoger de tog-waarde, hoe warmere dekbedden of slaapzakken zijn. Hoe lager de tog waarde, hoe koeler. De juiste tog waarde hangt af van de omgevingstemperatuur, het tijdstip van het jaar en de persoonlijke voorkeur van de slaper. Over het algemeen wordt aanbevolen om in de winter een deken of slaapzak te gebruiken met een tog waarde van tussen de 7 en 12 en in de zomer een met een lagere waarde, tussen de 2 en 4. Het is belangrijk om beddengoed te kiezen met een geschikte tog-waarde voor comfort en veiligheid tijdens het slapen.

De reden waarom jij je kind zou moeten inbakeren

Babys hebben natuurlijk nog geen controle over hun bewegingen. Omdat het grootste deel puur vanuit reflexen gaat, is het belangrijk ervoor te zorgen dat je kindje zichzelf niet kan wakker slaan. Vooral wanneer het moeilijke slapers zijn, kan het inbakeren van je kind uitkomst bieden. Inbakeren geeft kinderen namelijk een gevoel van geborgenheid, zoals ze dit ook in de buik hebben ervaren tijdens de zwangerschap. Wel is het goed te zorgen voor een kwalitatief hoogwaardige doek, zodat je zeker weet dat je kindje niet alleen lekker warm blijft, maar dat de doek ook goed ventileert en je kind niet te warm wordt. Je zult namelijk merken dat wanneer je kiest voor een te strakke doek, ze niet als vervelend kunnen ervaren, maar ze het er ook veel sneller warm door krijgen.

Door Redactie