Welzijn op Recept
Zit je niet lekker in je vel? Mis je sociale contacten, een leuke hobby of iets anders om je aan op te trekken? Welzijn op Recept biedt een steuntje in de rug om je weer op weg te helpen. “Met ons team van welzijnscoaches helpen wij jong en oud om weer plezier te ervaren én de regie in eigen handen te nemen”, vertellen Anne Eilander en Femmy Moes van WijZ welzijn. “Wij kijken wat je nodig hebt en helpen je om weer op eigen kracht over eventuele drempels heen te stappen.”
Welzijn op Recept biedt ondersteuning in een periode van maximaal drie maanden. Hoe het in z’n werk gaat? “Je komt via de huisarts of andere eerstelijnshulp bij ons terecht. Vervolgens maakt één van ons een afspraak voor een eerste kennismaking. Na deze kennismaking brengen we je in contact met de welzijnscoach die in onze ogen het best bij je past. Hebben jullie een goede klik? Dan kijken jullie samen wat er speelt en wat er nodig is. Heb je met hulp van je coach een passende oplossing gevonden? Dan volgt een laatste terugkoppeling naar ons en sluiten we het traject positief af.”
Laagdrempelige ondersteuning
WijZ welzijn heeft met deze laagdrempelige vorm van ondersteuning al heel wat mensen goed op weg geholpen. “Een voorbeeld: een oudere dame had behoefte aan sociaal contact. Zelf dacht ze de oplossing in vrijwilligerswerk te vinden, maar in de gesprekken met haar welzijnscoach kwam een vroegere vriendin ter sprake. Ze nam contact met haar op en dat pakte geweldig goed uit. Vervolgens gaf deze succesvolle eerste stap haar het vertrouwen om nog meer contacten te leggen. En zo helpen wij ook jongere mensen met bijvoorbeeld het vinden van een passende hobby of sport om meer sociale contacten te krijgen en meer in beweging te zijn.”
Coachende rol
Om nog meer mensen op weg te kunnen helpen, zoekt WijZ welzijn versterking van het bestaande team welzijnscoaches. “Vind je het leuk om een ander te helpen? Beschik je over een goed inlevingsvermogen? En vervul je graag een coachende rol? Meld je dan aan als welzijnscoach. Voordat je als welzijnscoach gaat starten, biedt WijZ welzijn een korte training. Wanneer je als welzijnscoach aan iemand gekoppeld bent, zijn wij op de achtergrond aanwezig voor de nodige afstemming. Blijkt de vraagbehoefte diepliggender te zijn, dan bespreken wij samen de situatie om vervolgens door te verwijzen naar de reguliere zorg.”
In beweging
In veel gevallen weet Welzijn op Recept een beroep op de reguliere zorg echter te voorkomen. “Vaak kan een welzijnscoach met een kleine handreiking al heel veel bereiken. Om iemand sociaal te activeren en in beweging te krijgen, is het soms nodig om samen de eerste stap te zetten.” Kun jij een steuntje in de rug gebruiken? Of wil jij dat steuntje voor een ander zijn? Neem dan contact op met WijZ welzijn.
Anne Eilander | telefoon 06 – 13882293 | mail: a.eilander@wijz.nu
Femmy Moes | telefoon 06 – 82547456 | mail: f.moes@wijz.nu