Zet een HR-professional en een Strategisch Beleidsadviseur bij elkaar. En laat ze vanuit hun eigen perspectief kijken naar de Sallandse arbeidsmarkt.

De arbeidsmarkt verandert … wordt dat voor mij als medewerker een probleem?
André: “Mag ik de vraag anders stellen? Weet jij als medewerker wat die veranderingen zijn?”
“Nou, vaste banen worden schaarser. De dienstverbanden van 40 jaar -die hier in Salland best gewoon waren- zie je nauwelijks meer. Het soort werk verandert. Robotisering en digitalisering vragen van medewerkers om méér – en soms hele andere vaardigheden. En tenslotte, de arbeidscontracten veranderen. Veel banen zijn flexbanen geworden … met kortlopende contracten en wisselende uren”.
Meike: “Dit is voor werkgevers ook vaak lastig. Want hoe zorg je ervoor dat jouw mensen mee kunnen, mee willen en ook mee gaan met deze veranderingen? Daarin moet je ze goed begeleiden. Goede informatie en ondersteuning leveren veel op; namelijk werknemers die goed op hun plek en goed in hun vel zitten – en ook nog eens goed werk afleveren”.
André: “Veranderingen in je eigen situatie mag je niet negeren. Je mag er ook niet vanuit gaan dat het wel losloopt, of dat het de verantwoordelijkheid van jouw baas is. Je móet voor jezelf opkomen. Praat daarom met je werkgever over je functie, je toekomst en jouw ontwikkeling binnen het bedrijf.
Meike: “Voor ondernemers kan het veel opleveren om samen vooruit te kijken. Hoe ziet de branche er in 2025 uit? En wat betekent dat voor mijn onderneming? Als ik met ondernemers spreek merk ik dat ze hier, door de waan van de dag, vaak niet aan toe komen. Maar ook als werknemer kan je het initiatief nemen. Bespreek bijvoorbeeld eens hoe jouw functie er over 5 jaar uit kan zien”.
André: “Precies. Zoek elkaar op. Je collega, branchegenoten, het uitzendbureau, de Gemeente… maakt niet uit wie. Maar doe het. Zoek een bankje, zoals wij hier, en bespreek het. Grote kans dat het jou, je baan en je werkgever verder brengt. Weet je, we hebben hier in Salland zoveel talent, kennis en ambacht, dat is te waardevol om door al die veranderingen verloren te laten gaan”.


Door Redactie