‘Mens-erger-je-niet gaat hier de hele avond door, waar zie je dat nog?!’

Het gaat goed met Jongerencentrum TraXX. Afgelopen jaar zagen jongerenwerkers Saskia Pijnappel en Ilse Waanders ruim honderd tieners en eenzelfde aantal jongeren in het centrum. De sfeer is goed, de activiteiten vallen in de smaak en dat zien ook ouders die uit nieuwsgierigheid even hun hoofd om de hoek steken. “De tieners en jongeren blijven komen en dus mogen we aannemen dat zij zich hier prettig voelen. Altijd kunnen zij hun verhaal kwijt, een potje tafeltennis spelen of gewoon op de bank hangen; zonder oordeel, maar met duidelijke regels van onze kant.”  

In Jongerencentrum TraXX is echt van alles te doen. Van een potje tafelvoetbal of mens-erger-je-niet tot een wedstrijd op het dartbord of de Playstation. “De drempel is laag, tieners en jongeren kunnen zo binnenlopen. En dan is het geweldig om te zien hoe bordspelletjes hier aan tafel de hele avond doorgaan. Bij wie thuis gebeurt dat nog? Ook komen er veel onderwerpen en eventuele problemen ter sprake. Altijd staan wij ervoor open, zo ook voor de ideeën die tieners en jongeren aandragen.”

Eigen inloopmomenten
Zo gaven tieners aan ook een eigen inloopavond te willen. De tienerdisco liep wat terug en dus werd de eerste vrijdag van de maand tot tienerinloop om­gedoopt. “Tieners van 9 tot en met 13 jaar zijn dan van half zeven tot half tien van harte welkom om lekker te chillen, een spelletje te spelen of bij een creatieve activiteit aan te schuiven. Wij zijn altijd aanwezig en de deur blijft gesloten. Eerder naar huis mag alleen met toestemming van de ouders. Voor jongeren van 14 tot en met 21 jaar hebben wij ­iedere derde vrijdag van de maand een inloopavond van half acht tot half twaalf, alle overige inloopmomenten vind je onderaan dit artikel.”

Speciale doelgroepen
Jongerencentrum TraXX is er ook voor speciale doelgroepen. “Zo hebben wij het afgelopen jaar drie HALT-trajecten begeleid tijdens klussen in en rond het centrum. Ieder jaar ontvangen wij zo’n vijftig jonge mantelzorgers voor een gezellige activiteit, zodat zij hun zorgen even kunnen vergeten. Voor tieners en jongeren met autisme organiseren wij zo’n veertien keer per jaar een RAS-avond. Weinig prikkels, een kleine setting, laagdrempelig en vooral erg gezellig, zo kun je de avonden in het kort omschrijven.” Neem voor meer informatie contact op met Ilse Waanders, telefoon: 0572 – 363191 of mail: i.waanders@wijz.nu.

Goed contact
Als ambulant jongerenwerker zoekt Bruno Tavares juist buiten TraXX contact met jongeren. Ook is hij aanspreekpunt voor buurtbewoners die overlast van jongeren ervaren. “Vaak zijn jongeren zich er niet van bewust en blijkt het om iets kleins te gaan, wat met wederzijds begrip heel simpel op te lossen is. Alle reden dus om de irritatie niet op te laten lopen, maar direct contact te zoeken.” Om problemen voor te blijven, gaf Bruno het afge­lopen jaar zestien keer voorlichting in samenwerking met de politie over sociale media en sexting op scholen, tijdens ouderavonden en in dorpshuizen. Voor dit alles is Bruno te bereiken via telefoon: 06 – 12507703 of mail: b.tavares@wijz.nu. 

—————

Hunted by the police
Sinds 2017 zijn de jongeren van TraXX ‘in strijd’ met de politie. Niet alleen erg leuk, maar ook positief voor het contact tussen de jongeren en politie. Op 22 mei werd het spel Hunted gespeeld, waarbij 22 jongeren verdeeld in elf koppels drie uur lang uit handen van elf hunters moesten zien te blijven. Zij mochten maar één keer een lift gebruiken en moesten minimaal drie buurtdorpen aandoen, zich elke tien minuten verplaatsen en elke twintig minuten hun locatie doorgeven. Het fanatisme was groot, maar dat mocht voor de jongeren niet baten. Tien koppels werden gepakt en dus kwam de politie deze editie als absolute winnaar uit de bus.

————–

Inloopmomenten Jongerencentrum TraXX
Dinsdag: 14.00 tot 17.00 uur + 19.00 tot 22.00 uur – 14 tot en met 21 jaar
Woensdag: 14.00 tot 17.00 uur – 9 tot en met 13 jaar
Donderdag: 14.00 tot 17.00 uur + 19.00 tot 22.00 uur – 14 tot en met 21 jaar
Vrijdag: 14.00 tot 17.00 uur – 14 tot en met 21 jaar 

Door Redactie