De handen uit de mouwen voor het nieuwe hennenhuus van De Stamhoeve

NLdoet, de grootste vrijwilligersactie van ons land, was op 9 en 10 maart 2018 ook in de gemeente Raalte een groot succes. Op 20 locaties hebben zo’n 300 VMBO-leerlingen van het Carmel College Salland de handen uit de mouwen gestoken, evenals de mensen die zich bij de locatie of via de website hadden aangemeld. Eén van die locaties was zorg- en groeiboerderij De Stamhoeve, waar hulp werd gevraagd bij de bouw van een hennenhuus met rondom houtsnippers en diverse fruitstruiken. “Op beide dagen hebben wij met een leuk cluppie heel wat werk verzet”, zegt Erwin Hartong van De Stamhoeve.

Het jaar rond vinden mensen met een zorgvraag of (tijdelijke) afstand tot de arbeidsmarkt een waardevolle dagbesteding bij De Stamhoeve. Die dagbesteding bestaat onder andere uit het voor de cateringactiviteiten bereiden van seizoensoepen en gezonde taarten met ingrediënten uit de zelf te onderhouden moestuin en boomgaard. “En er wordt heel veel geklust”, vult Erwin aan. “Het nieuwe, rolstoelvriendelijke hennenhuus stond al langere tijd op ons wensenlijstje en dus zijn wij blij dat de enthousiaste leerlingen, deelnemers en hun familie, vrienden en andere vrijwilligers zo veel meters hebben gemaakt.” Als dank kregen de harde werkers een stuk van de inmiddels beroemde Roalterknaag, een heerlijke worteltaart die zeker in de smaak viel.

Vlotte meiden
Op vrijdag waren het de leerlingen, tien vlotte meiden, die onder begeleiding van hun leerkracht vol overgave het oude kippenhok hebben afgebroken. “Zij hadden muziek meegenomen en dat gaf zoveel arbeidsvitamines dat zij ook een groot deel van het graafwerk voor het houtsnipperpad hebben gedaan”, vertelt Erwin. “Op zaterdag hebben wij met  een groep van achttien mensen verder gewerkt aan het hennenhuus en het afsteken van een strook gras rond de kippenren om er vervolgens houtsnippers neer te leggen en enkele fruitstruiken te planten, een mooie aanvulling op de bramen en fruitbomen die al in deze hoek staan.”

Positieve energie
De Stamhoeve deed niet voor het eerst mee met NLdoet, ook in voorgaande jaren werden mooie klussen aangemeld. “Er is hier zo veel te doen, dat wij af en toe wel wat extra handen kunnen gebruiken”, aldus Erwin, die ook nog op zoek is naar nieuwe deelnemers voor de dagbesteding zelf. “NLdoet is een mooie manier om positieve energie aan te maken en in twee dagen een klus te klaren of een heel eind op weg te helpen. Daarnaast is het ook gewoon heel erg gezellig.” Ondertussen zijn ze op De Stamhoeve volop bezig om de klus af te maken, zodat één van de deelnemers afhankelijk van een rolstoel binnenkort zonder problemen ‘zijn’ kippen in het hennenhuus kan verzorgen.

Sluit je nu aan bij SallandDoet
Structureel vrijwilligerswerk is niet voor iedereen weggelegd, maar af en toe een helpende hand toesteken is voor niemand een probleem. SallandDoet is er voor mensen die wel wat hulp te vragen of te bieden hebben. Denk bijvoorbeeld aan de vraag of iemand je wil helpen bij het in elkaar zetten van een kast of het aanbod om ook eens voor iemand anders de hond uit te laten als je toch met je eigen viervoeter gaat wandelen. En zo zijn er nog veel meer kleine klussen die van grote waarde kunnen zijn. Kijk ook op www.sallanddoet.nl en sluit je aan bij dit online platform waar wij Sallanders trots op kunnen zijn.

 

 

 

WijZ welzijn
Passage 13
8102 EW Raalte
0572 – 36 70 50
info@wijz.nu
www.wijz.nu/wijz-raalte
www.facebook.com/wijzwelzijnraalte

Door Redactie