Wat doe je met de stallen als je geen opvolger hebt voor de boerderij? Met die vraag liepen Ina Brinkhuis en Gert van Dam de afgelopen jaren rond. Op hun terrein bood het echtpaar met Zorgboerderij Damhoeve al dagbesteding aan mensen met een beperking, maar nu zetten ze ook de volgende stap: Damhoeve Buiten Gewoon Wonen.

Het idee voor de zorgappartementen begon al heel wat jaren geleden. “Er kriebelde iets”, vertelt Ina daarover. “Dat gevoel viel samen met de conclusie dat we geen opvolger voor de boerderij hadden. Als Gert zou stoppen, kwamen de stallen leeg te staan. Wat gaan we daar dan mee doen? Omdat we hier bij de dagbesteding elke dag zien wat de rust, ruimte en de natuur met mensen doet, ontstond het idee om de ruimte te gebruiken voor 24-uurszorg.”

Inmiddels is het echtpaar 3,5 jaar verder en het plan is eindelijk helemaal rond. Damhoeve Buiten Gewoon Wonen wordt een unieke zorginstelling met 20 appartementen voor mensen met dementie. Gert is vorig jaar gestopt met boeren, de schuren zijn afgebroken en de bouw van de appartementen is afgelopen week officieel begonnen.

Alles wordt gebouwd in de stijl van de boerderij en dus komen er twee ‘stallen’ met 10 kamers en worden deze gedeeltes met elkaar verbonden door een ontvangstruimte die eruitziet als hooiberg. Alle bewoners krijgen een eigen appartement met sanitair en een klein tuintje. Daarnaast zijn er twee ruime woonkamers. Volgend jaar mei hoopt het echtpaar de eerste bewoners op de zorgboerderij te verwelkomen.

Natuurlijke prikkels

De locatie maakt de Damhoeve uniek in de regio. Overal heb je een prachtig groen uitzicht, maar daarnaast is er ook ruimte voor een fijne wandeling langs de dieren, door de bloementuin of naar het nabijgelegen landgoed Soeslo. “En dat is nou precies waar deze mensen zo van genieten”, zo vertelt het echtpaar. “Als mensen niet langer thuis kunnen wonen en naar een zorginstelling gaan, komen ze vaak in een dorp op de 1e verdieping terecht. Dan komen ze amper nog buiten.”

Verdrietig, zo vinden Ina en Gert. “De wereld van mensen met dementie wordt steeds kleiner en ze kunnen steeds minder, maar als ze hier lopen dan zien ze de dieren en de bloemen, ze voelen de wind en de natuurlijke prikkels. Dat gevoel draagt alleen maar bij aan het welzijn en welbevinden van mensen. En dit is zo’n prachtige plek… Het is te groot om alleen te wonen, dus dat willen we graag delen.”

Continuïteit

Om ook na de komende jaren de continuïteit van de zorgappartementen te waarborgen, hebben Ina en Gert er bewust voor gekozen om een stichting te maken van Damhoeve Buiten Gewoon Wonen. “Het moet niet alleen aan ons hangen”, zo vertellen de twee. “We hopen nog heel lang zelf betrokken te blijven, maar we realiseren deze appartementen niet alleen voor de komende paar jaar. We hopen natuurlijk dat dit over 30 jaar nog altijd bestaat, vandaar dat we gekozen hebben voor een stichting.” De komende jaren zal Ina wel zitting nemen in het stichtingsbestuur om de missie en de visie van het echtpaar over te dragen.

Meer weten over de zorgappartementen van Ina en Gert? Op 20 augustus organiseert Zorgboerderij Damhoeve een open dag. Iedereen is welkom om de zorgboerderij te komen bewonderen én om de plannen voor Stichting Damhoeve Buiten Gewoon Wonen te bekijken. Je kunt ook contact opnemen met Ina via 06 46 06 16 97 of door te mailen naar buitengewoonwonen@damhoeve.nl

Door Redactie