Als de zon haar hoogste punt in het noordelijk halfrond bereikt en weer zuidwaarts keer, markeert dat het begin van de zomer. Zunnewende: feest van Licht en Warmte. Vier het mee op het Zunnewendefestival, waar streektaal en streekcultuur elkaar ontmoeten tijdens de zunnewende op zaterdag 24 juni 2023 vanaf 14.00 uur.

Magische locatie:

Landgoed Schuilenburg, die historische locatie op de grens van Twente en Salland, knooppunt van handelsroutes de Regge en de Twentse weg, is omgetoverd tot een magische, sfeervolle festivalplek. Er zijn intieme podia, knusse zitjes, foodtrucks met de heerlijkste gerechten, een limonadefabriek, kunst, cultuur, vertellingen, muziek, spellen…. Kortom: vermaak voor jong en oud.

Middagprogramma:

Al in de middag begint het programma met optredens van Tijl Damen, die zijn publiek bij de kladden grijpt en niet meer loslaat tot de echo van het laatste slotakkoord heeft geklonken. Er is een “kienderplein” met spellen, activiteiten, fiets-je-schilderij, schatgraven en nog veel meer. Imke en Fenne Toenink, die afzonderlijk van elkaar het Twents Songfestival wonnen, treden op het Zunnewendefestival voor het eerst op als duo, gevolgd door Handy Joe & The Boogie Kearls.

Podcastpodium:

Zowel ’s middags als ’s avonds “Wearldsprake podcast” in de Hooiberg. Beleef mee hoe podcasts gemaakt worden, interviews, verhalen, en meer. Magische bellen zweven om je heen, in de voorleeshoek kun je zelf proberen hoe het is om dialect te lezen, of geniet van een ijsje en laat de magische sfeer op je inwerken.

Overgang naar het Avondprogramma:

De overgang naar het avondprogramma komt van Stefan Jansen, een Zuid-Afrikaanse singer-songwriter. In juni 2023 komt Stefan terug naar Nederland voor een BeNeLux tour van 5 weken. Zuid-Afrikaans tijdens de Zunnewende…. Hoe bijzonder is dat!

Avondprogramma:

Op de diverse kampvuurspeelplekken verspreid over het festivalterrein zij er optredens van de gebroeders Roo, Silvia Flederus met The String Beans en Lösse Endties uit Genemuiden. Ergens loopt een vuurspuwer, op de vleermuisbult is een Zunnecirkel, en de nacht moet nog beginnen!

Op de Regge:

Op de zomp de Schuttevaer kunnen de opvarenden genieten van poëzie van Cornelis Kapitein en Eric Schutte.
Ria Westerhuis en Dorothe Spijker verrassen en vermaken de passagiers van de Schuilenburg met dialectliedjes en gedichten.

Kasteelterrein:

Op het kasteelterrein, omgeven door de slotgracht, treden achtereenvolgens op: Margaretha Kleine, deze Drentse singer-songwriter werkt al 20 jaar samen met haar band, bestaande uit 4 vrouwen. Dit is echter de eerste keer dat die samenwerking zich uit in de streektaal. Verrassend! Marlene Bakker zal samen met haar band haar mooiste liedjes brengen. In het najaar van 2023 komt haar langverwachte nieuwe album uit. Laat je meevoeren in een unieke luisterervaring waarin Marlene zingt over de magie van het Noorden en waar het aardse Gronings naadloos aansluit op de hedendaagse indiepop.

Tammo doet Staal. Met veel respect zingt Tammo (bekend van TikTokTammo) de muziek van streektaalzanger Ede Staal, begeleid door pianist Jasper Stuur, gitarist Marius van de Leij en Mark Pepping op accordeon. Lucy Legeland & De Firma Weijland: De Firma zet in hun show de nacht in het zonnetje met de zeer passende titel: “Nachttaferelen in de kortste Nacht”.

Speciaal voor deze 15e editie van het Zunnewendefestival zingt Lucy het prachtige lied van Rita Hovink “Laat me alleen”, vertaalt in haar onmiskenbaar Liemers dialect.

Het Zunnewendefestival 2023 kent een prachtig programma, vanaf 14.00 uur tot 00.30 uur op zaterdag 24 juni.

Praktische informatie:

Datum en tijd: zaterdag 24 juni 2023 van 14.00 tot 00.30 uur
Locatie: Landgoed Schuilenburg | Schuilenburgerweg 54 7447 RP Hellendoorn
Kosten: Voorverkoop: 12,00 euro, kinderen tot 15 jaar: 1,00 euro
Kosten aan de kassa: 15,00 euro, kinderen tot 15 jaar 1,50 euro
Kaartverkoop: https://www.ticketkantoor.nl/shop/Zunnewende2023
Website: https://zunnewendefestival.nl/

Door Redactie