– Hof van Rakhorst Heino –

De twee eeuwen oude en bijzondere Treurbeuk in het Hof van Rakhorst in Heino is duidelijk in de race bij de verkiezing van mooiste boom van Nederland. 
Na een aanvankelijk wat stroeve start kwam stemmend Nederland op gang. 
De Treurbeuk zit duidelijk in ‘the winning mood’ en……. staat op dit moment trots bovenaan. Maar de gehele maand juni kan nog gestemd word

Initiatiefnemers zijn Kees Huls uit Raalte en Flip Jonkman uit Heino. Zij hebben de boom genomineerd! 
Hoe kwam deze prachtige Treurbeuk in het Hof van Rakhorst, de vroegere Gemeentetuin?

De burgemeester van Heino – De Vidal de Saint Germain (1808 – 1887) – heeft in en rond Heino veel bomen geplant en kreeg de erenaam van ‘Heino’s bomenplanter’ ten volle verdiend.

Een van de oudste bomen van Heino is de treurbeuk in het Hof van Rakhorst. Deze is in de eerste helft van de 19e eeuw geplant door Jan Kloosterman, de toenmalige bewoner van de Canadastraat 6 – 8. (zo luidt de overlevering)

Dankzij burgemeester De Vidal de Saint Germain kreeg Heino ook buiten de landgoederen een groen aanzien.
De meeste ‘Vidal bomen’ zijn in de loop der jaren verdwenen. Zo gezegd de ‘Treurbeuke’ in het Hof van Rakhorst heeft het overleefd. 
Wel heeft ie een moeilijke tijd doorgemaakt toen de nabije muziektent ‘verloren’ ging. Wat stond de ‘Treurbeuke’ toen te ‘treuren’ Maar ook dat heeft deze prachtige boom in het centrum van Heino overleefd.

Wijlen Meester v.d. Veen schreef een prachtig gedicht over ‘De Treurbeuke’. De volledige tekst staat nu op een bord bij deze zeer opvallende boom. Het voorstel om dit te plaatsen werd ingediend bij facebookpagina Heino Toen door een Heinose. De Gemeente Raalte ging hier in mee en zo kwam dit tot stand.

De gehele maand juni kan er nu gestemd worden via de site https://www.denationalebomentop50.nl/

Door Redactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *