“De meest kwetsbare mensen worden het slechtst door de overheid geholpen”, zegt Leonard Geluk, directeur Vereniging van Nederlandse Gemeenten in één van zijn columns. Het is Mia Nijland (orthopedagoog complexe zorg) uit het hart gegrepen. “In de praktijk zie ik dat mensen die zorg nodig hebben, vastlopen in hun contacten met instanties.” In haar visie moet zorg gemakkelijk toegankelijk en menswaardig zijn, gericht op welzijn en een goed leven voor alle betrokkenen. 

Daarom is Mia gestart met Beleefstijl Salland, een gemoedelijke zorgadvieswinkel in Wijhe waar mensen met zorgvragen vrijblijvend kunnen binnenkomen. 

Wegwijzer
In de zorg ligt de nadruk vaak op de problemen, is haar ervaring. “Bij Beleefstijl Salland ligt de focus op de kwaliteit van leven. De ondersteuning die iemand nodig heeft, komt daarbij. Ons uitgangspunt is positieve gezondheid en iemands veerkracht. We willen een wegwijzer in zorgland zijn.”

Advies
“We bieden een luisterend oor als mensen een zorgvraag hebben en daarin vastlopen. Of niet weten waar ze terechtkunnen met hun vraag. Of als ze willen anticiperen op een toekomstige zorgvraag, bijvoorbeeld omdat ze ouder worden. Wij denken mee en geven preventief en onafhankelijk advies. We leggen uit waar je waarvoor moet zijn en zorgen desgewenst voor een warme overdracht. Dan hoeft iemand zijn verhaal maar één keer te vertellen.” 

Van betekenis zijn
“We bieden als onafhankelijke partij diensten aan samen met organisaties die vanuit dezelfde visie werken. Zoals Professionals4U, een bureau dat bemiddelt in zorgprofessionals, zowel voor instellingen als voor mensen die via een PGB zelf zorg willen inkopen. Binnenkort start Professionals4U met een nieuw onderdeel binnen hun dienstverlening namelijk het ontzorgen van mensen door het aanbieden van vakmensen op het gebied van wonen, zoals woninginrichters, schilders, installateurs, stukadoors, klusjesmannen etc. Zo kunnen we samen met anderen vanuit een gedeelde visie van betekenis zijn voor mensen die zorg hard nodig hebben.”

Meer weten? Kijk op www.professionals4u.nl en www.beleefstijlsalland.nl

Samen een koers varen: mensen met een zorgvraag kunnen vrijblijvend met Beleefstijl Salland en Professionals4U in gesprek. “Voor ons staat centraal wat ze zelf het liefst willen veranderen voor een betekenisvol leven.”

Door Redactie