Tegenwoordig zijn beugelbehandelingen van het gebit veel voorkomend. Wat is het nut van een beugel? Vaak zal er daarbij worden gedacht aan esthetiek. Dat wekt geen verbazing in een maatschappij waar de individuele presentatie als zeer belangrijk wordt gezien. Een mooie lach draagt daar nadrukkelijk aan bij. Minstens zo belangrijk echter is functionaliteit en duurzaamheid. Tegenwoordig kan het gebit levenslang worden behouden en met een hoge levensverwachting dient het gebit dus erg lang te kunnen functioneren. Een gebit dat netjes op elkaar staat zal het minst slijten, zal meegaan en zich aanpassen aan de ouder wordende mens, zal makkelijker schoon te houden zijn en zal daardoor ook bij een afnemende zelfzorg een betere prognose hebben. Kortom, net zo belangrijk als een mooi gebit. Ga daarom nooit alleen voor een snel esthetisch resultaat zonder aandacht te besteden aan duurzaamheid en stabiliteit!

Hoe kom je tot een goede afweging?
Het belangrijkste is een goede diagnose en een goed plan. Daarvoor vindt een onderzoek plaats waarbij wordt gekeken naar de groei en vorm van het gezicht en de beide kaken. Het gebit bepaalt samen met de beide kaken in belangrijke mate de gezichtsvorm. Is het gezicht bijvoorbeeld ingevallen of is er juist erg veel gebit te zien? 

Vervolgens wordt er gekeken naar het functioneren van alle spieren rondom het gebit. Is er bijvoorbeeld sprake van mond- of neusademhaling of is er sprake van een tongpers? Al deze spieren samen hebben invloed op de gebitsstand. Het gebit kan namelijk levenslang in stand veranderen door een gewijzigde functie. Daarom werkt een beugel ook.

Tot slot wordt het gebit bekeken en in kaart gebracht. Hierbij wordt veel aandacht besteed aan de wensen en beleving van het gebit.

Een goed en betrouwbaar plan houdt rekening met al deze 3 onderdelen, groei, functie en tandstand en zal erin voorzien dat de beste keus wordt gemaakt. Het resultaat is vervolgens een mooi aansprekend gebit dat duurzaam is en stabiel.

Moderne beugels
Orthodontie is een relatief jong vakgebied dat erg profiteert van allerlei technologische ontwikkelingen. De moderne beugels onderscheiden zich daarom zowel in vorm als in comfort duidelijk van de klassieke beugels. Mooie voorbeelden hiervan zijn de “blokjesbeugels” die geheel digitaal per individu worden ontworpen en de eveneens digitaal ontworpen “onzichtbare beugels” die gebruik maken van diverse doorzichtige bitjes.
De blokjesbeugel is voor alle afwijkingen geschikt. De onzichtbare beugel is niet voor alle afwijkingen geschikt, maar ontwikkelt zich wel steeds breder.
Tevens kan er tegenwoordig gebruik worden gemaakt van kleine botschroefjes voor verankering. Buitenboordbeugels worden mede daarom bijna niet meer gebruikt.
Tot slot heeft 3D technologie nadrukkelijk zijn intrede gedaan. Het bekende “gipshappen” is vervangen door digitaal scannen. Röntgendiagnostiek is uitgebreid met de CBCT, waarbij een 3D opname van de schedel wordt gemaakt en zelfs de (digitale) lichtfoto’s zijn aangevuld met 3D fotografie.

Al deze ontwikkelingen en de huidige inzichten hebben de behandelmogelijkheden  fors uitgebreid. Er kan tegenwoordig meer, nauwkeuriger en veiliger worden behandeld. Waar volwassenen 20 jaar geleden nog vaak “nee” te horen kregen zijn er tegenwoordig meestal wel goede mogelijkheden. 

Wat doen wij? Wij dragen graag bij aan zelfvertrouwen en welbevinden en helpen u met veel plezier. Ook met informatie.  Wij behandelen op verwijzing van uw tandarts maar u kunt altijd bij ons terecht met uw vragen. 

De volgende special zal gaan over “Tandvlees-behandelingen en de noodzaak”.
Want wij Kiezen voor de Toekomst en beginnen daarbij met een degelijk fundament.


Voor nadere informatie over de “onzichtbare beugel” de “blokjesbeugel” en alles over orthodontie kunt u ook terecht op www.kiezenvoordetoekomst.nl.

Bakker Tandheelkunde & Orthodontie
Beukensingel 18 A, 8102 JB  Raalte
0572-355535
info@bto.nu
www.kiezenvoordetoekomst.nl

Door Redactie