Onze mensen kiezen voor elkaar, voor het werk en de cultuur van ons familiebedrijf

De uitdagende arbeidsmarkt voor de schildersbranche
Wat personeelswerving betreft, zit de schilderbranche met twee flinke uitdagingen. De eerste is het tekort aan vakmensen. De uitstroom van ervaren schilders (bijvoorbeeld door pensioen) is hoger dan de instroom van leerlingen. Het tekort is hardnekkig en loopt steeds verder op. De tweede uitdaging is een imagoprobleem. Door de jaarlijkse ‘winterwerkloosheid’ zitten schilders vaak twee tot drie maanden thuis. Daarna worden ze weer aangenomen. Die twee dingen samen maken een baan in de branche niet populair.

Uw Onderhoudspartner Lenferink uit Heino kent de uitdagingen, maar legt zich daar niet bij neer. Haar wapen? Het bieden van zekerheid, passend werk en perspectief.

Perspectief bieden
“We willen onze medewerkers perspectief bieden. En dat doe je met zekerheid, met passend werk en een werkomgeving waar je je thuis voelt”, zegt Bob Lenferink. “We zijn een bedrijf met een echte familiecultuur. Dus dat thuis voelen, zit er bij ons van huis uit al in. Ik denk dat we daar best uniek in zijn.”

Zekerheid
“Zekerheid krijgen we door jarenlange onderhoudscontracten af te sluiten met onze klanten. We weten dus ruim van tevoren wat er aan werk uitgevoerd moet worden. Door dit slim te plannen, kunnen we de ‘winterdip’ opvangen en onze mensen in dienst houden. Een andere zekerheid die we bieden is opleiding en persoonlijke ontwikkeling. We willen iedereen de kans geven om binnen ons bedrijf (door) te groeien. En dat geldt ook voor de ervaren vaklieden. Ben je een leerling of zij-instromer, dan stippelen we samen een ontwikkelingspad voor je uit. Je wordt dan gekoppeld aan een leermeester of een vaste collega.”

Passend werk
“En wat passend werk betreft; we zetten onze mensen in op het werk dat ze ‘t liefst doen. De één vindt seriewerk fijn, terwijl een ander veel meer voldoening haalt uit restauratiewerk. Omdat onze projecten zo veelzijdig zijn, kunnen we die afwisseling ook bieden. Wil iemand iets anders doen? Dan kan dat gewoon.

We onderzoeken nu een ‘idee’ waarbij medewerkers zich kunnen inschrijven op een project. Je hebt dan deels zeggenschap over welke klussen je wilt doen. Het is een ambitieus plan dat nog uitgewerkt moet worden. Maar het geeft wel aan, hoe belangrijk wij ‘passend werk’ vinden voor onze medewerkers.”

Zuinig op onze mensen
“Doordat we werken met meerjarige onderhoudscontracten leer je als vakman ‘jouw’ klanten kennen. Want om de zoveel tijd kom je er voor onderhoud. Dat maakt het werk een stuk leuker, maar vraagt ook verantwoordelijkheid. We zoeken schilders en timmerlieden die dit echt willen – en dus ook bewust voor ons kiezen. We zijn zuinig op zulke collega’s en doen er alles aan om ze te behouden. Personeel is bij ons niet zomaar inwisselbaar.”

Ondersteuning van Werving & Selectie Salland
Voor het zoeken van vaklieden werkt Uw Onderhoudspartner Lenferink samen met Werving & Selectie Salland. “André Duteweert heeft ons geholpen om onze missie en visie te vertalen naar een werkgeversmerk. Hiermee willen we de juiste mensen aantrekken. André heeft tientallen interviews afgenomen met collega’s uit de organisatie. En dat heeft geresulteerd in een plan van aanpak, waarmee we deze maand gaan werven. Hopelijk mogen we de eerste kandidaten in januari een contract aanbieden.”

———————————

Uw Onderhoudspartner Lenferink renoveert en onderhoudt bedrijfsgebouwen, kantoren, scholen, woningen en monumentenpanden. De onderneming telt 90 medewerkers en het doel is om komend jaar 10% te groeien.

Vier jaar geleden namen Bob en Luc Lenferink, de derde generatie, het bedrijf van hun vader over. Twee dertigers met een scherpe visie; lange-termijndenkers, korte-termijndoeners.

We hebben vacatures voor:
– Ervaren schilders en timmerlieden
– Leermeesters

———————————-

Boeierstraat 9, 8102 HS Raalte
0572-354050
info@uitzendbureausalland.nl

Door Redactie