André Roossien koos bewust voor duurzaam
Sinds enkele maanden wonen André Roossien en zijn vrouw in hun prachtige, onder architectuur gebouwde woning in de nieuwe wijk Franciscushof te Raalte. De woning heeft geen gasaansluiting, maar een warmtepomp. Graag laat André ons even binnen om zijn motivatie voor duurzaam bouwen toe te lichten. “Ook ik las in de krant dat gas in de toekomst een probleem gaat worden. En dus was mijn gedachte: als we toch nieuw gaan bouwen, kunnen we maar beter gelijk voor gasloos gaan.”
Met de gedachte (en sinds 1 juli 2018 de verplichting) om gasloos te bouwen, ben je er nog niet. Op basis van persoonlijke wensen zijn diverse afwegingen te maken. “Zo wilden wij geen radiatoren, maar vloerverwarming”, vertelt André. “Op basis van die wens zijn we gaan kijken wat daar het best bij past. Dat leidde tot de keuze tussen een warmtepomp met de buitenlucht of een warmtepomp met de aardwarmte als bron. Na de voor- en nadelen tegen elkaar te hebben afgewogen, kwamen we uit op de laatste variant.”
Duurzame keuzes
Bij het afwegen spelen niet alleen persoonlijke wensen, maar ook aspecten als ruimte en natuurlijk budget een rol. “De grotere installatie en hogere kosten van een warmtepomp met aardwarmte als bron wogen voor ons minder zwaar dan de nadelen van een warmtepomp met de buitenlucht als bron. Eén van die nadelen is de geluidsoverlast die de bijbehorende unit aan de buitenkant van de woning met zich meebrengt. Bovendien moet dit systeem bij een buitentemperatuur van min tien zo’n dertig graden overbruggen om binnen een behaaglijke warmte te creëren. De aardwarmte kent een constante temperatuur van zo’n vijf graden en dus is het te overbruggen verschil een stuk kleiner.”
Berekening op maat
Voor de warmtepomp van hun keuze zijn achter de nieuwe woning van André en zijn vrouw vijf bronnen geslagen. “Dat aantal was weer afhankelijk van de diepte van de bronnen, de inhoud van de woning en de capaciteit die we nodig hebben”, legt André uit. “Alle berekeningen zijn door onze architect gedaan. Met het ontwerp hebben we een bouwbedrijf en installateur in de arm genomen om onze woning te realiseren.”
Comfortabel wonen
De woning is ook voorzien van zonnepanelen en ledverlichting. “Triple glas, ook wel driedubbel glas genoemd, was nog een optie, maar we houden allebei van zonnewarmte in huis en die voel je dan niet. Het betekent wel dat we net niet energieneutraal zijn en nog wel een elektriciteitsaansluiting hebben; ook als back-up, mocht de warmtepomp het af laten weten.” André krijgt van onder andere buren en andere mensen die een huis gaan bouwen veel vragen over zijn duurzame woning. Hoe groot is een warmtepomp? Levert een duurzame woning extra wooncomfort op? En hoe zit het precies met de energienota? “Elektrisch koken deden we al en qua warm water merken we geen verschil. Hoe comfortabel de vloerverwarming zal zijn, moet nog blijken. Zo ook de hoogte van onze energienota, maar vooralsnog is er geen reden ons één te sturen.”
———
Energieloket Salland adviseert in duurzaam wonen
Met energiebesparende maatregelen draag je niet alleen bij aan een duurzaam Salland, het levert ook een (aanzienlijke) verlaging van je energierekening op. Bij Energieloket Salland kun je terecht voor een gratis scan en professioneel advies over energiebesparende maatregelen voor je eigen woning. Wil je weten wat jouw mogelijkheden en eventuele subsidies zijn?
Neem dan contact op met:
Energieloket Salland
Telefoon: 06 – 82119122
E-mail: energieloketsalland@gmail.com
———-