‘Met slechts een praatje of  beetje hulp maken maatjes een enorm verschil’

Iedereen kan wel eens wat hulp gebruiken of behoefte aan een praatje hebben. Veel mensen kunnen dan bij familie, vrienden of buren terecht, maar wat als dat niet vanzelfsprekend is? Dan is het goed om te weten dat onlangs het Maatjespunt Raalte is gelanceerd. “Het Maatjespunt Raalte is een online vacaturebank waar de vraag naar maatjes in Raalte, Heino en alle buurtdorpen zichtbaar is”, vertellen Henny Zomer en Mirjam Bongertman van WijZ welzijn. “Wie maatje wil worden, kan zich ook direct aanmelden. Zeker doen, want maatjes maken echt het verschil.”

WijZ welzijn, Carinova, Evenmens, Vriendendiensten Deventer en Taalpunt Raalte werken ieder afzonderlijk al veel langer met maatjes. De vraag naar maatjes blijft echter groter dan het aanbod en dus besloten de vijf organisaties met medewerking van de gemeente Raalte hun krachten te bundelen. “Deze vijf en zeker ook andere organisaties op zoek naar maatjes kunnen hun vacatures zelf op de website plaatsen. Zo maken wij de vraag op één centraal punt zichtbaar. Wat dan direct opvalt is de diversiteit aan vragen en de beperkte tijd die het kost om een maatje te zijn.”

Word maatje
Als maatje stel je op vrijwillige basis tijd beschikbaar voor een ander, vaak niet meer dan een uurtje per week. “Dat wij over maatjes spreken, geeft al wel aan dat je echt samen iets onderneemt wat je allebei leuk of nuttig vindt. En dat kan van alles zijn. Van een kop koffie drinken tot samen sporten, van samen boodschappen doen tot een bezoek aan de bioscoop. Natuurlijk word je als maatje goed begeleid. Wij gaan eerst op zoek naar een goede match, waarna onder deskundige begeleiding de eerste kennismaking plaatsvindt. Is er een klik, dan word je één-op-één gekoppeld als maatjes.”

Positieve ervaring
Dat ‘maatje zijn’ een positieve ervaring is, blijkt ook uit de verhalen die Eline en Anna op de website van het Maatjespunt Raalte delen. “Zo zien wij dat Eline zich graag inzet voor een ander en ook zelf betekenis hecht aan het sociale contact en luisterend oor dat zij haar maatje biedt. Anne kijkt waar de dame die zij bezoekt die middag behoefte aan heeft. Zo bezochten zij laatst de bloemenwinkel waar haar maatje al heel lang niet meer was geweest. Het zijn dit soort kleine dingen die het verschil maken en dus nodigen wij iedereen uit de vacatures op de website van Maatjespunt Raalte te bekijken. Zit er op dit moment geen passende vraag bij, maak dan je interesse kenbaar en wij gaan op zoek.”

Maatjespunt Raalte
Bent u op zoek naar een maatje? Of wilt u graag een maatje voor een ander zijn? Kom dan naar het Maatjespunt Raalte. Dat kan digitaal via de website www.maatjespuntraalte.nl of persoonlijk via de balie van het Vrijwilligerspunt Raalte, Passage 3 in Raalte. U kunt ook altijd even bellen naar het telefoonnummer 0572 – 365343 of een mail sturen naar info@maatjespuntraalte.nl. De website en het mailadres zijn natuurlijk iedere dag bereikbaar. Voor persoonlijk contact bent u aangewezen op de openingstijden van het Vrijwilligerspunt Raalte: dinsdag en woensdag van 10.00 tot 12.30 uur en donderdag van 14.00 tot 16.30 uur. “Kom gerust langs, want wij gunnen iedereen de meerwaarde van maatjes zijn.” 

Door Redactie