In het hart van Heino staan gelukkig nog een paar historische gebouwen die het aanzien waard zijn. Iedereen kent het rondje om de Hervormde kerk en dan valt al gauw het oog op de Maalderij. Nadat de Heleco er jaren zijn onderdak in had is het verkocht aan de gemeente en in gebruik genomen door de VVV en de heemkundevereniging Omheining.

De gemeente wilde uiteindelijk van het gebouw af en verkocht het aan de huidige eigenaar Salland Wonen. De toenmalige gebruikers maakten zich zorgen over de toekomst van het gebouw en hebben er samen met alle betrokken instanties voor gezorgd dat het een toekomstperspectief kreeg.

Het gebouw heeft een culturele bestemming. Van daaruit is er door de overkoepelende “stichting de Coöperatie” gezocht naar activiteiten die daar tot hun recht kunnen komen. De VVV is in Heino helaas ter ziele, maar het gebouw biedt inmiddels onderdak aan heemkundevereniging Omheining, Theater Podium, Stichting Live Muziek Heino (SLMH), Sociëteit Portiuncula en de theaterruimte wordt o.a. verhuurd aan zangkoor de Pompedoers.

Mensen die het gebouw niet kennen worden van harte uitgenodigd om eens binnen te komen kijken! Omheining verzorgt zeer regelmatig tentoonstellingen op de 1e verdieping. Theater Podium geeft gedurende het theaterseizoen voorstellingen beneden met o.a. cabaret, kamermuziek en zang. Recentelijk is de ruimte zelfs verhuurd als officiële trouwlocatie aan een stel echte theaterliefhebbers.

De kern van al deze activiteiten is dat mensen elkaar ontmoeten. Alle medewerkers zijn vrijwilligers en ze doen dat allemaal met heel veel plezier. Je doet wat voor elkaar en beleefd daar samen plezier aan! De bewoners van Heino kunnen met recht trots zijn op wat er in de loop van de jaren is gerealiseerd.

Omheining (www.historischeverenigingheino.nl) kent zijn werkgroepen waar deelnemers aan projecten werken. De mensen van Theater Podium (www.podiumheino.nl) organiseren aantrekkelijke voorstellingen maar verzorgen ook de ontvangst van de bezoekers en schenken koffie of een wijntje. SLMH (www.live-music-heino.nl) organiseert regelmatig concerten.

Het gebouw wordt door al die clubs gelukkig redelijk intensief gebruikt. Communicatie is daarbij heel belangrijk. Spin in dit web is al jaren de beheerder Peter van Eijsden. Hij beheert de agenda en heeft contact met alle gebruikers. Waar mogelijk helpt hij de gebruikers op weg en kent het gebouw op zijn duimpje.

Ook de gemeenteraad is gelukkig met het succes van de Maalderij. In de begroting voor het nieuwe seizoen heeft de raad ons ook bedacht met een extra subsidie om de broek op te kunnen houden.

Oproep

  • Onbekend maakt onbemind dus pak die kans en kom eens binnen om kennis te maken met al die enthousiaste vrijwilligers. In de vitrines aan de voorgevel staan altijd activiteiten aangekondigd.
  • Onze beheerder Peter van Eijsden heeft zich jarenlang belangeloos ingezet voor de gebruikers van het gebouw. Echter Peter wil binnenkort stoppen met zijn werk om te genieten van zijn pensioen. De stichting is dringend op zoek naar iemand die zijn functie wil overnemen. Peter van Eijsden of Willem Koetsier zijn graag bereid de werkzaamheden toe te lichten. Graag je interesse melden op willemkoetsier@hotmail.com.
  • Interesse om de zaal te huren? De Maalderij heeft een beperkte horecavergunning. Om die reden is de zaal niet geschikt voor feesten en partijen maar er blijven voldoende mogelijkheden over. Informeer naar wat kan!

Door Redactie