Samen bakken zij er een geweldige middag van!

De zon schijnt als leerlingen van groep 7/8 van de Sint Antoniusschool uit Mariënheem op woensdag 14 maart 2018 uitgelaten het erf van kinderdagverblijf ’t Schoapie op komen fietsen. Vandaag wordt er geen les gegeven, maar wel een hele stapel pannenkoeken gebakken voor zo’n 25 ouderen van de lokale Rol-wandelclub, de club ‘Samen eten’ en de Zonnebloem. In deze week valt namelijk de Nationale Pannenkoekdag en dat moet natuurlijk gevierd worden. “Wij hebben niet geoefend op school, maar ik heb het al van mijn oma geleerd”, zegt één van de leerlingen vol vertrouwen.

Op het idee gebracht door Saskia Pijnappel, opbouwwerker van WijZ welzijn, is Silvia van ’t Schoapie aanstichter van het geheel. “Ik vond het zo mooi om op te pakken. Ik heb meteen de school en ouderenorganisaties benaderd en ook zij waren direct enthousiast.” Speciaal voor Nationale Pannenkoekdag kon de basisschool een pakket bestellen met pannenkoekmix, eieren, tafelkleden, servetten, mutsen, ballonnen en posters. Borden, bestek, melk, stroop en poedersuiker komen van ’t Schoapie. “De lokale samenwerking is zo belangrijk”, zijn Saskia en Silvia het eens. “Kinderen die iets voor onze ouderen betekenen en ouderen die daar volop van genieten, geweldig toch?”

Gezellige boel
Als de fietsen een plekje hebben gevonden, worden de leerlingen door meester Pascal in drie groepen verdeeld: de beslagmakers, de pannenkoekbakkers en de tafeldekkers. “Met de school waar ik hiervoor werkte, heb ik vaker meegedaan. Mijn ervaring is dat leerlingen het erg leuk vinden om te doen en je zult zien dat er straks aan tafel mooie gesprekken met de ouderen ontstaan.” Niet veel later is het binnen een gezellige boel en gaat buiten het eerste beslag de pan in. “Ik heb dit nog nooit gedaan, als er één verbrandt is die van mij”, zegt een leerling die nog even de kat uit de boom kijkt. Ondertussen groeit de stapel pannenkoeken en wordt hier en daar (stiekem) een stukje geproefd.

Goed gemutst
Dan arriveren de ouderen om vervolgens met zorg naar hun plaats te worden begeleid door een welkomstcomité van goed gemutste leerlingen. “Normaal wandelen wij in de middag, met onderweg een lekkere kop koffie”, vertelt één van de dames van de Rol-wandelclub. “Speciaal voor deze dag zijn wij eerder vertrokken en kijk hoe geweldig dit is.” Ook ouderen van de club ‘Samen eten’ en de Zonnebloem zijn blij met dit leuke uitstapje als afwisseling op hun normale samenzijn. Maar wat graag laten zij zich bedienen door de leerlingen die hun plek achter de koekenpan hebben afgestaan aan hun klasgenoten die nu een bijdrage aan de enorme stapel mogen leveren.

Positieve schakel
Als de pannenkoeken goed blijken te smaken, klinkt er applaus onder de leerlingen die zelf natuurlijk ook van hun eigen baksels genieten. “Dat er meerdere groepen betrokken zijn, maakt dit initiatief zo waardevol voor Mariënheem”, aldus Saskia, naast Silke en Roxane één van de drie opbouwwerkers van WijZ welzijn. Samen vormen zij een positieve schakel in het stimuleren en/of ondersteunen van initiatieven om de leefbaarheid in Raalte, Heino en omliggende dorpen te versterken. Wie ook een goed idee heeft, maar niet weet waar te beginnen, wordt uitgenodigd contact op te nemen. Want zeg nou zelf, een initiatief als deze pannenkoekdag smaakt toch altijd naar meer?!

Volg de kernteams op Facebook
Wil jij op de hoogte gehouden van meer van dit soort fantastische initiatieven? Like de pagina op facebook: https://www.facebook.com/kernteamsgemeenteraalte/ en blijf op de hoogte van het nieuws vanuit de kernteams. Liever per mail op de hoogte gehouden worden? Stuur een e-mail naar kernteam@raalte.nl.

Meld je nu aan voor de Home-Start basistraining van juni 2018
Help ook het zelfvertrouwen vergroten van ouders uit gezinnen waar het even niet zo lekker loopt.
Kijk voor meer informatie op www.home-start.nl
of neem contact op met Paulien Zandbelt, coördinator Home-Start Raalte,
telefoon: 06 – 10 35 25 58 of
mail: home-startraalte@wijz.nu.

Door Redactie