Jolande Eikenaar is december 2019 gestart met Eikenaar Makelaardij en haar ondernemersavontuur kan wel stellig beschreven worden als een ‘VLIEGENDE START. In zeer korte tijd heeft ze haar bedrijf behoorlijk op de kaart gezet in Heino en omstreken. De verkoopborden staan in menige straat en de herkenning hiervan is er al volop. 

Jolande: ‘Tja, het is echt ongelofelijk. Als ik terugkijk, is het heel snel gegaan. En dit alles in nog geen jaar tijd. Het is echt boven verwachting! Natuurlijk hoop je dit, maar je bent toch afhankelijk van de markt en een stuk gunning. Dit laatste is iets heel bijzonders. Men gunt hier de lokale ondernemers veel. Heel mooi om dit zelf ook te mogen ervaren. 

In het voorjaar deed het Coronavirus zijn intrede in Nederland. Wie had dit ooit verwacht? Ik niet in ieder geval. Veel mensen hebben hier mee te maken gehad en nog steeds. Zowel privé als zakelijk. 

Het blijft moeilijk om de regels hieromtrent te volgen, maar laten we dit met z’n allen proberen te blijven doen. Het is voor ieders belang!

Woningmarkt en de coronaperiode:
De woningmarkt heeft weinig tot geen hinder gehad onder de coronaperiode. Er zijn zelfs meer transacties boven de vraagprijs verkocht dan voorheen. De verkoopprijzen zijn gemiddeld 8.8% gestegen t.o.v. een jaar geleden. Het aantal transacties is wel licht gedaald t.o.v. een jaar eerder. Dit heeft alles te maken met de krapte indicator, welke op dit moment zeer laag is. De woningmarkt is krapper dan ooit in deze eeuw. We spreken daarom nog steeds van een verkopersmarkt. 

Als we kijken naar de lokale prijsontwikkelingen in Heino e.o. van het 3e kwartaal 2020 (nog niet geheel verstreken) t.o.v. het 2e kwartaal 2020 zijn de prijzen van tussenwoningen en hoekwoningen 1.8% gestegen, de 2-onder-1 kap woningen stabiel en zijn de vrijstaande woningen zelfs gestegen met 2.2%.

Verschuiving naar platteland
Het gevolg van de coronaperiode is dat veel mensen meer thuis gaan werken en hierdoor zich verder vanaf hun werk kunnen gaan vestigen. Dit versterkt de vraag naar woningen in onze regio vanuit de Randstad. Men heeft meer behoefte aan een tuin en rust. Het duurdere c.q. hogere segment profiteert hiervan. Dit alles maakt het voor lokale woningzoekenden zeker een stuk lastiger, omdat over het algemeen de potentiële kopers uit de Randstad een duurdere woning te verkopen hebben en dus vaak meer te besteden.

Woningtekort
Over de gehele linie blijft er dus voorlopig een woningtekort. De groei van nieuwbouw zal dit jaar en volgend jaar landelijk dalen. Deze tijdelijke stagnatie is te wijten aan de lange bouw- en vergunningsprocedures en het teruglopen van vergunningverleningen wat weer een gevolg is van de stikstofproblematiek en Pfas (schadelijke synthetische stoffen die in de grond voorkomen). 

Starters op de woningmarkt
Volgens Haagse bronnen wil het Kabinet binnenkort met maatregelingen komen om starters tegemoet te komen om een woning te kunnen kopen. Per 1 januari 2021 zouden starters tot en met 35 jaar (die voor het eerst een woning kopen) geen overdrachtsbelasting meer hoeven te betalen Dit is bij een woning 2%. Daarentegen zal de particuliere belegger 8 % betalen i.p.v. 2%. Zo wil de overheid voorkomen dat het starterssegment wordt opgekocht door particuliere beleggers. 

Dit lost naar mijn mening het woningtekort onder starters niet voldoende op. Tevens zullen de particuliere beleggers hun huren gaan verhogen, waardoor diegene die niet kan kopen de dupe worden van een hogere huurlast. Ook zal deze regeling niet voor genoeg doorstroming gaan zorgen. 

Wat kan Eikenaar Makelaardij voor u betekenen:
Wilt u een woning verkopen, aankopen, of laten taxeren dan kunt u bij ons terecht.

Of overweegt u om te verhuizen, maar  wilt u eerst de waarde van uw woning weten, dan zijn wij u ook graag van dienst. Hier zijn geen kosten aan verbonden en is geheel vrijblijvend.

Eikenaar Makelaardij
De Hoge Kampen 3, 8141 VL Heino
0572851169
info@eikenaar-makelaardij.nl
www.eikenaar-makelaardij.nl

Door Redactie