Stichting De Cirkel, terminale zorg, heeft sinds december 2022 een nieuwe voorzitter: Wilfried Holtkuile. Hij is de opvolger van Klaas Koekkoek, die jarenlang met tomeloze inzet de voorzittershamer heeft gehanteerd en De Cirkel op de kaart heeft gezet. De vele vrijwilligers van deze stichting staan 24/7 klaar voor mensen in de laatste fase van hun leven, zowel in het hospice aan de Monumentstraat in Raalte, als bij mensen thuis in heel Midden-Salland. Alle reden voor Wilfried en Hanneke Beeren, coördinator/manager, om deze bijzondere vorm van zorg onder uw aandacht te brengen.

Even voorstellen
Wilfried Holtkuile, 56 jaar, geboren in Heino, woont inmiddels al 30 jaar in Raalte. Getrouwd met Esther, twee kinderen: Pieter is 25 en Sterre is 22 jaar. Wilfried werkt bij De Jong & Laan Accountants. “Als accountant houd je je in de basis bezig met financiële rapportages en belastingaangiftes van ondernemingen. In de loop van de tijd ging mijn interesse meer uit naar de mens achter de onderneming en werd ik meer ‘familie-adviseur’. Deze ervaring sluit goed aan bij het werk van De Cirkel. De keuze voor deze uitdagende klus was dus snel gemaakt.” De Cirkel is een stichting met een bestuur en een drietal professionele coördinatoren die structuur en kwaliteit brengen in de organisatie. De belangrijkste factor is de grote groep van ongeveer 75 vrijwilligers.

Ondersteuning en aandacht in de laatste levensfase
Hanneke Beeren heeft als coördinator/manager een spilfunctie in dit geheel.
Hanneke: “Ik vind het heel bijzonder om dit werk samen met de vele vrijwilligers, de professionals van de thuiszorg en de huisartsen, te mogen doen. Dat wij het vertrouwen krijgen van de mensen in hun laatste levensfase en hun naaste familie, geeft zoveel voldoening. In het hospice kunnen we 24/7 ‘er zijn’ voor onze gasten. In de thuissituatie bieden we hulp op maat in overleg met cliënt en familie.”

Hospice
“In ons mooie hospice kunnen wij 5 gasten ontvangen. Iedereen heeft een eigen ruime kamer met badkamer en terras. Er is een fijne huiskamer met keuken. Ook zijn er 2 familiekamers. De aandacht, veiligheid en liefdevolle ondersteuning wordt geboden door onze vrijwilligers. Zij zorgen ervoor dat het onze gasten en hun naasten aan niets ontbreekt. Ondanks het verdriet, wordt er in een ontspannen sfeer ook gelachen! Het vervullen van speciale kleine wensen brengt regelmatig plezier.”

Zorg thuis
Wanneer iemand in de laatste levensfase de wens heeft om thuis te sterven, kunnen ervaren vrijwilligers passende ondersteuning bieden. Zij komen naar u toe om te waken in de nacht, maar ook om er te zijn op momenten overdag. De vrijwilligers kunnen een helpende hand en een luisterend oor bieden en geven de naasten de ruimte om zelf rust te nemen. De wens van de cliënt staat altijd centraal.

Aanmelding
Voor aanmelding, voor zowel het hospice als de zorg thuis, kan de familie rechtstreeks contact opnemen met een van de coördinatoren.

Een ‘hartekreet’ van Hanneke: “Schakel ons tijdig in. Weet dat we er zijn voor u. Wij beseffen dat er vaak een drempel is, maar die willen wij graag voor u wegnemen.”

Nieuwe vrijwilligers
Wij hebben voortdurend behoefte aan nieuwe vrijwilligers. Hebt u belangstelling? Aarzel niet om contact op te nemen.
De coördinatoren geven u graag vrijblijvend alle informatie in een persoonlijk gesprek.

Toekomstgericht
Wilfried geeft aan dat De Cirkel voortdurend inspeelt op de maatschappelijke ontwikkelingen. “De kwaliteit van zorg en aandacht staat voortdurend hoog op de agenda. We gaan ook verder met de ontwikkeling van duurzaamheid. Ons nieuwe bestuurslid Michel Marsman, werkzaam bij Nijhof Broekland, brengt daarvoor de nodige expertise mee.”

Open Dag
Wilt u een kijkje nemen in het hospice? Van harte welkom op zaterdag 10 juni tussen 10.00 en 14.00 u. Vrijwilligers en medewerkers van het hospice en zorg thuis geven u alle gewenste informatie.

Contact
Meer weten over zorg thuis, het hospice of over vrijwilligerswerk? Onze coördinatoren staan u graag te woord: tel.nr 06 20134461; mail: h.beeren@decirkelraalte.nl

Door Redactie