Meer groen is hét devies voor een duurzame toekomst. Het fenomeen klimaatadaptatie, waarbij we ons voorbereiden op het veranderende klimaat, is belangrijker dan ooit. Dat is ook bij Hoogeboom Raalte niet onopgemerkt gebleven. Onlangs breidden ze het assortiment uit met verschillende bodemproducten en bodemverbeteraars. Daarmee leveren ze een belangrijke bijdrage aan het milieu. 

Een tweede leven
Dat we voorzichtig om moeten gaan met onze aarde en de grondstoffen die er zijn is voor niemand meer nieuw. “Daar zijn we als bedrijf natuurlijk al jaren mee bezig. We zijn specialisten in het hergebruiken van grond en andere grondstoffen. Zo geven we ons afval een tweede leven.” Op het gebied van grond hebben ze het assortiment onlangs uitgebreid. Daarmee spelen ze in op de markt. “Op alle fronten zien we de vraag naar ‘circulaire grond’ toenemen. Gemeenten, provincies en waterschappen kloppen steeds vaker aan in het kader van het groenbeleid, waarbij het vergroten van de hoeveelheid groen het voornaamste doel is. Maar ook aannemers, hoveniers en particulieren weten ons inmiddels al te vinden.”

Het cirkeltje rond
De basis is bestaande grond die wordt afgegraven en door ons wordt geaccepteerd. Vervolgens wordt er grondig gezeefd om eventuele bijmenging te verwijderen. Om de grond voedzamer te maken worden er verschillende voedingsstoffen aan de grond toegevoegd. “Het is bewezen dat deze grond beter is voor het groen én het milieu.”Dat is geen kwestie van zomaar wat stoffen met elkaar vermengen. Daar bestaan strenge eisen voor. “Ons bedrijf beschikt over de juiste certificering om deze grond samen te mogen stellen.” Regelmatig wordt de grond onderworpen aan een zogeheten milieuhygienische keuring waarbij alle aanwezige stoffen in kaart worden gebracht. De voedingsstoffen die aan de grond worden toegevoegd bestaan ook hoofdzakelijk uit gerecycled materiaal. “Eigenlijk maken we een combinatie van grond en compost. Zo is ook hier het cirkeltje weer rond.” Het resultaat is bijvoorbeeld een ‘bomengrond’ die toepasbaar is voor bomen in de open grond en een perfecte zuurstofvoorziening en waterbergingscapaciteit heeft. Andere producten zijn bomenzand, tuinaarde die beschikt over een hoge voedingswaarde en teelaarde die uitstekend geschikt is voor grondverbetering en het ophogen van tuinen. 

In de praktijk
Het gebruik van deze voedselrijke grond zien we ook terug in het Raalter straatbeeld. In 2019 won de Stationsstraat in Raalte de prijs voor ‘Groenste straat van Overijssel. Afgelopen voorjaar werden verschillende bomen aangeplant. “Daar is gebruik gemaakt van onze grond. Hierdoor geef je de nieuwe aanplant een vliegende start en kleurt de straat binnen no-time groen.” Op dit moment wordt aan een deel van de ‘Kanaaldijk Oostzijde’, in opdracht van de Gemeente Raalte, de bestaande grond vervangen door een van de voedzamere alternatieven van Hoogeboom. “Voldoende voedingsstoffen en een perfecte zuurtegraad zorgen ervoor dat bomen en planten straks weer goed kunnen groeien.”

Circulaire HUB
Sinds vier jaar beschikt Hoogeboom over een zogeheten Circulaire HUB. Daar kun je terecht voor producten uit sloopprojecten die nog geschikt zijn voor hergebruik. “Deze producten zijn te gebruiken voor een uitbouw, veranda of ander project. Kom gerust eens bij ons kijken voordat je naar de bouwmarkt gaat.” Ben je op zoek naar het juiste bodemproduct? Bij Hoogeboom Raalte kun je zowel zakelijk als particulier terecht voor verschillende bodemproducten en -verbeteraars. 

Hoogeboom Raalte
Afval brengstation, betonstation, recycling, circulaire HUB en leverancier van bouwstoffen
Stobbenbroekerweg 16, 8101 NT Raalte
Maandag – Vrijdag: 07.00 – 18.00 uur
Op zaterdag: 08.00 – 16.30 uur

Door Redactie