Verlichting is belangrijk voor een gezellige sfeer in de eethoek. Uiteraard heb je vaak ook kunstlicht nodig om iets te kunnen zien. Op welke manieren kun je de ruimte in de keuken of eetkamer zowel stijlvol als functioneel verlichten? Aan de eettafel doe je immers zo veel verschillende dingen naast eten. De ene keer zit je er achter te werken en de andere keer gebruik je de tafel voor een spelletjesavond met vrienden of een feest met je familie. Laat de onderstaande ideeën je inspireren om de juiste balans te vinden tussen sfeer en functionaliteit.

Drie soorten verlichting mixen

Je wilt het juiste licht voor iedere activiteit die aan je design eettafel plaatsvindt. Zo heb je sterk licht nodig als je bijvoorbeeld achter je computer zit te werken. Tijdens feestjes wil je graag dat de gehele ruimte goed verlicht is. Verder wil je wellicht wat extra lichtpunten aanbrengen om bijzondere objecten uit te lichten, zoals een kunstwerk aan de muur, of voor een speciale sfeer en gezelligheid.

Neem de eettafel als uitgangspunt

Neem de vorm, grootte en stijl van je eettafel als uitgangspunt bij het uitkiezen van de lampen. Boven een ronde tafel staat een grote ronde hanglamp bijvoorbeeld erg mooi. Als je een lange rechthoekige tafel hebt, kun je beter voor meerdere hanglampen gaan of een exemplaar dat uit meerdere lichtpunten bestaat. Ook contrast tussen de vorm van de tafel en de lamp kan een mooi effect geven. Mocht je daar voor kiezen zorg dan wel voor eenheid door het materiaal of de kleur van de lamp en de tafel op elkaar af te stemmen.

Gebruik vloer-, wand- en tafellampen als accent

Met design tafellampen, vloerlampen en wandverlichting zorg je voor knusse lichtpunten die ook de hoeken van de ruimte verlichten. Dergelijke lampen geven een intieme en gezellige sfeer. Een tafellamp plaats je bijvoorbeeld op een kastje langs de muur of in de vensterbank. Ook een vloerlamp of wandlamp kan heel goed bijdragen aan de gewenste uitstraling van de ruimte. Wandlampen zijn bovendien ideaal om schilderen, posters en ingelijste foto’s in de schijnwerpers te zetten.

Combineer drie hanglampen

Zoek drie hanglampen in dezelfde stijl uit en hang deze op verschillende hoogtes boven de eettafel. Of ga juist voor drie exemplaren die exact gelijk zijn en hang ze op een rij op precies dezelfde hoogte. Zo verlicht je de gehele tafel goed.

Gebruik plafondspotjes in kleine ruimtes

Heb je een kleine eetkamer? Breng dan plafondspotjes boven de tafel aan. Doordat ze niet in het zicht hangen en zelfs helemaal niet opvallen, lijkt de ruimte groter. Installeer een dimmer om de sterkte van het licht aan te kunnen passen.

Hang een echte blikvanger op

De plek boven de keukentafel is ook ideaal om een hele opvallende lamp op te hangen. Ook een hanglamp met een exclusief design dat wat subtieler is, zal het goed doen als eyecatcher. Hiermee geef je jouw eethoek een unieke en persoonlijke uitstraling. Bijzondere en zeldzame exemplaren vind je eenvoudig en snel op een online marktplaats voor tweedehands designmeubilair en woonaccessoires. Whoppah is een voorbeeld van zo’n website.

Door Redactie