Het ene moment waren ze nog kerngezond, het volgende moment zaten ze ziek thuis. Het overkwam Thijs* (30) en Jan* (55). Ze kwamen er weer bovenop, maar niet zonder slag of stoot. Zij vertellen hun verhaal.
Jan werkt al jaren naar tevredenheid in een kippenslachterij. Werk waarbij hij veel met machines werkt, waaronder de ontvelmachine. Tot het op een dag heel erg mis gaat. “Zodra de kippen geslacht zijn, moeten ze door de ontvelmachine,” vertelt Jan. “Af en toe gebeurt het dat de machine hapert. Dan moet ik met mijn hand door de machine, uiteraard zet ik deze wel eerst uit. Alleen op die ene dag, ik zal het nooit meer vergeten: Ik stop mijn hand in de machine maar deze gaat plots weer draaien. Blijkt de stopknop niet goed te werken. Mijn halve wijsvinger en drie vingertoppen werden afgesneden. In het ziekenhuis konden ze de schade niet meer herstellen. Blijvend letsel dus en ook nog eens aan mijn rechterhand. Bovendien heb ik altijd een zeurende pijn in mijn ene vingertop. Gelukkig kon ik redelijk snel weer aan het werk, alleen weer als vanouds werken ging niet. Ik had veel pijn en was snel moe”.
Conflict
“Mijn werkgever erkende zijn aansprakelijkheid, zodat de schade snel afgewikkeld kon worden. Ware het niet dat er aan de kant van mijn werkgever weinig begrip was voor mijn situatie. Dat maakte het allemaal niet beter, sterker nog er dreigde een serieus arbeidsconflict. Ik had dit nog nooit eerder bij de hand gehad, dus wat moest ik doen? Op advies van een kennis had ik SchoeBroek advocaten al ingeschakeld voor de letselschade. Zij hebben in overleg met de verzekeraar ervoor gezorgd dat een onafhankelijke arbeidsdeskundige heeft bemiddeld in het conflict. Ik wilde heel graag mijn werk blijven doen. Tenslotte ben ik niet de jongste meer en zie dan nog maar eens werk te vinden, zeker als je net als mij een beperking hebt. Dankzij deze deskundige is het conflict opgelost. Ik heb flexibelere arbeidstijden en meer pauzes, zodat ik gewoon kan blijven werken. Een hele opluchting!”
Opeens thuis
Sportief, sterk, altijd bezig, gezond. Een jongeman in de bloei van zijn leven. Zo was Thijs, beroepsmilitair, vóór het auto-ongeluk. Op weg naar huis belandt hij in een file, een achterop komende automobilist ziet het te laat en rijdt Thijs van achteren aan. “Op het eerste oog gelukkig alleen blikschade,” weet Thijs zich te herinneren. “Politie erbij, schadeformulieren ingevuld en weer op weg naar huis. ’s Avonds word ik heel erg misselijk en val ik zelfs flauw. Op het moment dat ik weer bij was, deed mijn hele lijf zeer. Vooral mijn rug en nek. Dus meteen naar mijn huisarts. Die verwees mij door naar de fysiotherapeut. Ik wilde niets liever dan weer kunnen sporten. Maar mijn rug speelde parten en dat kon ik op dat moment heel moeilijk verwerken. De re-integratie op mijn werk wilde bovendien ook niet vlotten. Op advies van SchoeBroek advocaten ben ik een letselschade traject in gegaan en krijg ik hulp van een herstelcoach. Zij helpt mij met praktische dingen. Denk aan het afstemmen van afspraken met behandelaars, het huishouden, de opvang van mijn kinderen. Ik moet het zoveel mogelijk zelf doen, maar zij ondersteunt mij als het even niet lukt. Alles met het streven dat ik zo snel mogelijk mijn oude leven kan oppakken. Ook kreeg ik financiële compensatie van de schade. Inmiddels ben ik weer fulltime aan het werk. Het sporten wil nog niet helemaal, we kijken in overleg met de verzekeraar hoe ik ook mijn privéleven weer helemaal op de rit krijg en wat ik daar voor nodig heb.”
* Op verzoek van de betrokkenen zijn hun namen gefingeerd.
Wat te doen bij letselschade? 5 tips
1. Schakel uw huisarts in om een medisch dossier op te bouwen
2. Houd een dagboek bij van wanneer klachten opspelen
3. Bewaar rekeningen en afspraken als bewijsmateriaal
4. Teken nooit een machtiging waardoor de tegenpartij uw medisch dossier op kan vragen
5. Schakel op tijd een letselschadespecialist in
Tip voor ondernemers: Powerlunch Raalte
Dinsdag 28 november organiseren wij in Raalte weer een Powerlunch voor ondernemers.
Informeel, informatief en interessant. Deze keer is het onderwerp Privacy op de werkvloer. Wanneer maak je als ondernemer inbreuk op de privacy van je werknemers? Wat mag wel en wat niet?
Tijd: 12.00 – 13.15 uur
Locatie: Westdorplaan 229a in Raalte
Kosten: geheel gratis
Wilt u er ook bij zijn?
Stuur een mail naar info@schoebroek.nl o.v.v. uw naam, bedrijfsnaam en telefoonnummer. Ook een juridische vraag? Bel ons gerust.
Mr. M.A. (Matthijs) Knobben – Advocaat
Mr. C.A.F. (Christa) Schoemaker – Advocaat en mediator
Mr. M.J. (Marian) Ellenbroek – Advocaat
SchoeBroek advocaten & mediators
Westdorplaan 229a
8101 PN Raalte
0570 – 633399
www.schoebroek.nl
info@schoebroek.nl