Hoe een dorp met elkaar het verleden viert en iets neerzet voor de toekomst

Hoftheater Raalte, 3 januari 2019. Na een span­nende maand waarin drie initiatieven alles op alles hebben gezet om maar zoveel mogelijk stemmen binnen te halen voor het Goudhaentje 2018 klinkt het verlossende antwoord: Luttenberg 700 is het nieuwe Goudhaentje! Daarmee laten ze de andere kanshebbers -het zelfregiecentrum en het project ‘de Plaskerk en haar omgeving’- achter zich en nemen het felbegeerde beeldje in ontvangst.

Nu, bijna een jaar later kijken we met Jenneke van Doesburg, voorzitter van de Stichting Luttenberg 700 terug op het afgelopen jaar. ‘In januari van dit jaar hadden we net een heel jaar achter de rug met allerlei activiteiten en festiviteiten. We vierden het 700-jarig bestaan van Luttenberg. Het winnen van het Goudhaentje zagen we echt als een stukje extra waardering voor dat alles waar we ons met het hele dorp voor in hebben gezet. Het Goudhaentje heeft dan ook een mooie plek gekregen in het gemeenschapscentrum Elckerlyc.’

Uitkijktoren
In 2018 werd het 700-jarig bestaan van Luttenberg uitbundig gevierd. De kers op de taart, de uitkijktoren wordt hopelijk binnenkort gerealiseerd. Jenneke: ‘Het geldbedrag dat we met het Goudhaentje hebben gewonnen konden we goed gebruiken in het verwezenlijken van de blijvende elementen van de viering. Deze toren is één van de blijvende elementen van Luttenberg 700. Ook andere onderdelen van de viering blijven bewaard voor de toekomst. Bijvoorbeeld de herinneringsbomen, de bewegingsroutes, de kunstroute, de reconstructie van de oude handelsweg en het jubileumboek.’ 

Verbinden
De jury van het Goudhaentje woog ook het sociale aspect van Luttenberg 700 mee in de keuze om Luttenberg 700 aan te wijzen als finalist. ‘We hebben dit met het hele dorp neergezet. Niet alleen als bestuur, voor elk idee was er een werkgroep met inwoners.  Deze werkgroepen hebben ervoor gezorgd dat de ideeën werkelijkheid werden. Daarnaast merkten we dat het middeleeuws festijn, de revue en de top 700 mensen samenbracht en verbond.’

——————

Wie wordt het Goudhaentje van 2019?

Elke jaar maakt burgemeester Dadema tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Raalte bekend wie het volgende Goudhaentje wordt. Het initiatief dat wint gaat naar huis met een cheque van €1.000,-, een mooie trofée én ontzettend veel trots. 

In onze gemeente gebeuren heel veel mooie dingen. Ken jij in jouw omgeving een initiatief waar je ook ontzettend trots op bent? Nomineer ze dan nu voor het Goudhaentje 2019!

  • Wanneer maakt een project of initiatief een goede kans om het Goudhaentje te winnen? In de eerste plaats moet het bijdragen aan één van de volgende punten:
    Inwoners van de gemeente Raalte kunnen elkaar vaker ontmoeten
  • Mensen kunnen langer voor zichzelf en elkaar blijven zorgen
  • Meer mensen kunnen meedoen in onze samenleving
  • De leefbaarheid in één van de kernen verbetert

Als je daarnaast ook de volgende vragen met een ja kunt beantwoorden, dan weet je dat je met een mogelijk Goudhaentje te maken hebt.

  • Inspireert het project andere mensen en zorgt ervoor dat onze gemeente een nog betere plek wordt om te wonen? 
  • Is het origineel of onderscheidend en verdient het initiatief een steuntje in de rug? 
  • Is het geen eendagsvlieg, maar een echt blijvertje in onze gemeente? 

Nomineer jouw Goudhaentje voor 2019 nu via: www.raalte.nl/goudhaentje. Nomineren kan tot en met 17 november. Daarna buigt een jury onder leiding van burgemeester Martijn Dadema zich over de inzendingen. Uit alle inzendingen worden drie finalisten gekozen, die in aanloop naar de prijsuitreiking aandacht krijgen via de media. 

Vanaf 16 december kan iedereen op zijn of haar favoriete finalist stemmen. De uiteindelijke winnaar sleept naast het felbegeerde beeldje, ontworpen en gemaakt door Marije Gies, als positieve impuls een cheque van €1.000,- in de wacht.
Ben jij ook zo benieuwd wie Luttenberg 700 opvolgt en zich Goudhaentje 2019 mag noemen?

Gemeente Raalte
Zwolsestraat 16
8101 AC Raalte
0572 – 347799
info@raalte.nl
www.raalte.nl

Door Redactie