De spanning was om te snijden. De cursisten moesten allemaal nog een theorie examen afleggen. Bij een voldoende kregen ze het NBV Diploma Basiscursus Imkeren. Het hele jaar door hadden ze al theorie lessen en praktijkdagen gehad.

Het leven van een honingbij zit vol verassingen en er valt enorm veel te leren! Maar leraar Mannie stelt de cursisten op hun gemak, zoals gewoonlijk. Want slagingskans was en is bij Mannie 100%. Al jaren geeft Mannie de Basiscursus voor de imkerverenigingen van Ommen, Dalfsen en Heino.

Veel imkers die de opleiding hebben gedaan, bellen Mannie nog steeds. Mannie heeft immers altijd een antwoord voor elk probleem en in de zomer altijd wel een koningin in een krulspeld op de vensterbank liggen. “Geen nood ik kom er aan” zegt Mannie als je echt in de problemen zit. Tijdens de cursus wil Mannie graag een discussie, want dan is hij in zijn nopjes. Vragen vragen, waar zijn de vragen? Dat heeft hij het liefst. Maar ja, Mannie is 81 jaar jong en wil nu toch wel wat minderen.

Zijn laatste kunstje lesgeven heeft hij in Heino gedaan. En Nieuwleusen wordt binnenkort ook afgesloten. Maar Mannie gaat door met al zijn bijenvolken en met honingslingeren. Want de verkoop van honing gaat gewoon door. Ze komen uit heel Nederland om bij Mannie honing te halen.

“Als er wat is, bel me. Ik kom er zo aan.” Deze gevleugelde woorden hopen we nog heel lang van Mannie te horen. Want helpen zit in zijn bloed. Maar met lesgeven stopt hij nu. Heel veel dank Mannie!

Ingezonden door Kees Koopman, voorzitter Bijenvereniging Heino e.o. 

 

Door Redactie