Taken overnemen omdat het een van je naasten niet meer lukt. Zorg dragen voor de ander. Het is voor veel mensen vanzelfsprekend. Toch wordt het regelmatig onderschat. Daarom zetten we mantelzorgers op 10 november, de Dag van de Mantelzorg, graag in het zonnetje. Zo ook meneer S. Hij zorgt voor zijn vrouw en kan dankzij Mantelzorgondersteuning Raalte af en toe de tijd voor zichzelf nemen.

Een thuissituatie kan in mum van tijd veranderen. Dat weet meneer S. (hij wil liever niet met zijn volledige naam genoemd worden) inmiddels als geen ander. Zijn vrouw kreeg een aantal jaar geleden een hersenbloeding.

Meer regelwerk

“Mijn vrouw draagt sinds haar hersenbloeding een briefje bij zich met de namen van onze vijf kleinkinderen. Ze kan het helaas niet meer onthouden.” Ook andere dingen zijn lastiger geworden. “Vroeger deed mijn vrouw heel veel dingen in huis, dat gaat niet meer. Dus ik ben meer bezig met regelzaken. Ik doe bijvoorbeeld de boodschappen, want dat geeft mijn vrouw te veel prikkels. Veel mensen op visite gaat helaas ook niet meer, dan begint het te duizelen.”

Steun bij elkaar

Hoewel meneer S. het natuurlijk met liefde doet, is het ook regelmatig moeilijk. “Gelukkig vinden we veel steun bij elkaar en weten we wat er in het hoofd van de ander afspeelt. Als mijn vrouw een verhaal begint en ze raakt de draad kwijt, dan kan ik het verhaal afmaken.” Inmiddels gaat mevrouw twee dagen in de week naar dagbesteding, zodat meneer wat tijd voor zichzelf heeft. “Ik stap weer op de fiets, dat was eerst een behoorlijke drempel om dat in mijn eentje te doen. Nu geniet ik weer van fietstochtjes.” En natuurlijk gaan ze ook samen op pad. “We gaan mee met De Zonnebloem en gaan samen naar het soepcafé, daar ontmoeten we weer andere mensen. Dat daar telkens dezelfde mensen komen is voor mijn vrouw heel fijn.”

Hetzelfde schuitje

Uiteraard krijgt het echtpaar ondersteuning vanuit de WMO. Maar er is meer. Meneer: “Ik werd getipt over mantelzorgondersteuning in de gemeente Raalte. Ieder jaar op de Dag van de Mantelzorg, op 10 november, werd er iets georganiseerd.” Hij meldde zich aan voor een activiteit en dat beviel zo goed dat hij sindsdien vaker bij dit soort activiteiten te vinden is. “Er is het hele jaar door voor elk wat wils. Van groepsbijeenkomsten tot cursussen en wandelingen voor mantelzorgers. Het is erg prettig om lotgenoten te ontmoeten. We zitten toch allemaal in hetzelfde schuitje.”

Daarnaast komt er regelmatig een mantelzorgconsulent bij het echtpaar over de vloer. Meneer: “Het is heel fijn om een luisterend oor te hebben. Er is persoonlijke aandacht.” Mevrouw vult aan: “Ik vind het heel fijn om te zien dat de aandacht op zo’n moment ook echt naar mijn man gaat. Naar mij wordt vaak genoeg omgekeken.”

Zorg jij voor een naaste? Hopelijk kan Mantelzorgondersteuning Raalte je een steuntje in de rug geven. Meer weten?

Evenmens Raalte
T. 0572 820 997
E. info@evenmens.nl.

10 november is de Dag
van de Mantelzorg

Ben je mantelzorger? Geef je dan op voor één van de gratis activiteiten in de gemeente Raalte via www.evenmens.nl/nieuws/dagMZRaalte

Geen internet? Bel dan naar Carinova Mantelzorgondersteuning of Evenmens Raalte.

Kies uit de volgende activiteiten:
Een Pubquiz op donderdagavond 9 november van 19.30 tot 22.00 uur bij Zwakenberg Raalte.
Een creatieve workshop schilderen op verschillende ondergronden inclusief high tea op 10 november
Een workshop high tea maken, inclusief high tea op vrijdagmiddag 10 november.

De workshops vinden plaats op de scholengemeenschap Landstede en worden samen met een kleine groep leerlingen van de opleiding zorg en welzijn georganiseerd.

Carinova Mantelzorgondersteuning
T. 0570 518 185 (steunpunt mantelzorg)
W. www.mantelzorgondersteuningcarinova.nl

Door Redactie