“Wanneer je voor iemand zorgt, vergeet dan vooral niet voor je zelf te zorgen”

Zorg je voor een bekende in je omgeving die langdurig ziek is of gehandicapt is of om een andere reden hulp nodig heeft? Dan ben je mantelzorger. Je bent mantelzorger als je minimaal 8 uur per week voor je naaste zorgt. Dat heeft mooie kanten, maar kan ook zwaar zijn. Het is daarom goed om je zorg te delen, in je directe omgeving zoals op het werk of bij vrienden. Maar het kan ook helpen om erover te praten met andere mantelzorgers of hulp in te schakelen via de gemeente of Mantelzorgondersteuning Raalte.

Mantelzorg geef je vaak vanzelfsprekend of gewoon, omdat het zo hoort. Door deze hulp kan de ander zich redden, thuis blijven wonen en meedoen aan de samenleving. Mantelzorger ben je de hele dag door. Die zorg is ontzettend waardevol. Maar soms merk je dat het lastiger wordt om de zorg voor je naaste te blijven combineren met de zorg voor jezelf. Je baan, je sociale leven en misschien zelfs je eigen gezondheid kunnen in het gedrang komen. Daarom is het belangrijk dat je niet twijfelt om hulp te vragen als het je even te veel wordt. Deel je zorg met een ander, wij helpen je graag.

Mantelzorgondersteuning Raalte is er om jou te ondersteunen, vragen te beantwoorden en praktische hulp te bieden. Maar je kunt ook bij ons terecht wanneer je gewoon even je verhaal wilt delen, behoefte hebt aan een luisterend oor of op een andere manier met de dingen om wilt gaan. Het is belangrijk om jou weer in je kracht te zetten, zodat er een balans in je leven ontstaat.

In balans
Het kan prettig zijn om voor een naaste te zorgen, tegelijkertijd kan het je ook veel stress opleveren. Veel mantelzorgers kampen met klachten van overbelasting. De tips hieronder zijn er op gericht je draagkracht te vergroten en je draaglast te verlagen.

  • Zorg voor een goede balans tussen spanning en ontspanning. Soms kun je het gevoel hebben te worden opgeslokt door je mantelzorgtaken. Daarbij heb je ook je dagelijkse verplichtingen. Houd goed voor jezelf in de gaten dat je perioden van activiteit steeds weer afwisselt met perioden van rust.
  • Het is belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Als jij instort, kan je ook niet meer voor je naaste zorgen.
  • Blijf doen wat voor jou belangrijk is en waar je energie van krijgt. Hierbij kan mantelzorgondersteuning Raalte helpen.
  • Als ik nee zeg, betekent dat nog niet dat ik niet aardig ben. Ik mag nee zeggen: nee is ook een antwoord.
  • Denk er ook eens aan om zorg te delen en vind steun voor jezelf.

——————————-

Dag van de Mantelzorg
Mantelzorgers zijn van onschatbare waarde! Daarom zetten we in de week van 10 november mantelzorgers in de schijnwerpers: want hun zorg mag gezien worden. Overal in Nederland vind je onzichtbare helden, jong en oud, van het kleinste dorp tot de grootste stad, er zijn er bijna 5 miljoen. Wat mantelzorgers doen is niet vanzelfsprekend, het is bijzonder en verdient waardering. Ook in de gemeente Raalte worden de mantelzorgers in de schijnwerper gezet. Op 11 november wordt bij Brasserie Zwakenberg een speciale middag georganiseerd. Een dag vol ontmoeting, gezelligheid, ontspanning, leuke workshops en een heerlijke lunch.

Ben jij een mantelzorger en herken jij je in dit verhaal? Schroom niet om je aan te melden voor de Dag van de Mantelzorg in Raalte. Sta je nog niet ingeschreven? Neem dan contact op met de lokale consulenten.

——————————-

Binnen Mantelzorgondersteuning Raalte werken de volgende organisaties nauw samen: Carinova Mantelzorgondersteuning en Evenmens Raalte.

Carinova Mantelzorgondersteuning
0570 51 81 85
steunpuntmantelzorg@carinova.nl

Evenmens Raalte
0572 82 09 97
info@evenmens.nl

Door Redactie