Aankomend Paasweekend geeft Zwolle kleur, letterlijk. In het Wezenlandenpark kan iedereen meeschilderen aan het kunstwerk van kunstenaar Hedof. Met de actie wordt geld opgehaald voor het Rode Kruis, dat aandacht vraagt voor mensen over de hele wereld die het slachtoffer zijn van een conflict of natuurramp. “Samen hebben we één doel”, aldus Hedof. “Mensen in nood helpen.”

Positief, aanwezig en kleurrijk. Zo omschrijft Rick Berkelmans (35) zijn eigen kunst. Rick is het gezicht achter Hedof. Hij woont en werkt in Breda. “Tekenen is altijd al mijn passie geweest”, vertelt hij. “Ik wist al vroeg dat ik daar mijn beroep van wilde maken. Na mijn afstuderen in 2009 ben ik direct fulltime begonnen met Hedof en langzaamaan heb ik die naam ontwikkeld tot de internationale naam die het nu is. Ik heb onder andere mogen werken voor Nike, Google, Ikea, Youtube en The New York Times.”

“Het leukste aan illustreren, vind ik dat je illustraties overal voor kunt gebruiken. Voor verpakkingen, magazines, maar ook voor de identiteit van een merk of een festival. Ik vind het extra gaaf om de schaal van een tekening op te blazen, zoals bij een billboard of muurschildering.”

Leuke uitdaging

Toen Rick werd gevraagd of hij voor het Rode Kruis een kunstwerk wilde maken, twijfelde hij geen seconde. “Samen met een creatief bureau (Kumpany) hebben we nagedacht hoe we de hulp van het Rode Kruis het beste konden vangen in één sprekend beeld. En dat niet alleen: we wilden ook graag een ontwerp dat kan groeien naar mate er meer wordt gedoneerd en een kunstwerk waar mensen zelf aan mee kunnen werken. Al met al een leuke uitdaging dus!”

Levensgrote kleurplaat

Uiteindelijk ontstond het plan van een niet-ingekleurd schilderij. In ruil voor een donatie kunnen mensen een vakje inkleuren op een paneel en wordt hun paneel in het schilderij gehangen. Hoe meer donaties, hoe groter het schilderij.

Rick vervolgt: “Je wil natuurlijk dat het kunstwerk mooi en duidelijk is in iedere fase – dus hoe veel of weinig ingekleurde vakjes er ook zijn. We kwamen tot het idee om het schilderij op te bouwen aan de hand van illustraties van mensen en die illustraties te herhalen als een patroon. Zo kan het kunstwerk groter worden of eindigen waar nodig en kun je qua afbeelding veel vertellen over op welke manieren het Rode Kruis hulp biedt aan mensen in nood.”

Samen één doel

Het evenement in het Wezenlandenpark start aanstaande donderdag 14 april en duurt tot en met maandag 18 april. “Mijn rol tijdens deze dagen, is het overzien van het schilderproces en kijken of alle panelen die worden geschilderd door het publiek ook daadwerkelijk kloppen met het geheel. Het lijkt me leuk en gezellig om zoveel mogelijk mensen te spreken en ik kijk ernaar uit om met elkaar iets heel moois te maken. Samen hebben we één doel: mensen in nood helpen. En ik voel me vereerd dat we dat we dat gaan doen aan de hand van iets dat ik heb gemaakt.”

Naast de kleuractie is er van alles te doen in het park. Voor kinderen is er een springkussen, ze kunnen geschminkt worden of meedoen met paaseieren schilderen.

Ook meeschilderen? Of online een vakje doneren? Meer informatie over de Rode Kruis-actie Geef Kleur Aan Noodhulp vind je op www.rodekruis.nl/geefkleur

Door Redactie