DALFSEN – Mirjam Nijenkamp, geboren in Lemelerveld, trok vorige week de stoute schoenen aan en verspreide huis aan huis in de hele gemeente Dalfsen en flyer waarop ze te kennen geeft  graag een stukje grond te willen voor het plaatsen van een TINY HOUSE, dus een PLEK GEZOCHT

Menigeen dacht dat dit een flyer was van de Gemeente Dalfsen. Niets is minder waar het is een initiatief en ontwerp  van Mirjam zelf. Het zag er zeer gelikt uit, prachtig in kleur, ja zegt ze: “ai ’t doet, dan muj het goed doen”. Heel bijzonder, een reden voor Dalfsennet om hier eens in te duiken.

Ze is op zoek naar ‘sloopmeters’ rood voor rood in het buitengebied van de gemeente Dalfsen of Heino mag ook.

Het is sinds kort mogelijk om in het buitengebied van de gemeente Dalfsen met de Rood voor Rood regeling een Tiny House te plaatsen. In ruil voor de sloop van 300- 350m2 agrarische bebouwing, mag een klein huisje van max 50m2 geplaatst worden. Maar sloopmeters zijn moeilijk te vinden!!

Wanneer een boer wil stoppen en ontsierende agrarische bebouwing gaat slopen, komen er sloopmeters vrij. Deze ”sloopmeters” kunnen nu ook worden ingezet voor het plaatsen van een Tiny House op het erf. De agrarische bestemming word dan woonbestemming. De sloopkosten kunnen betaald worden met de verkoop/huur/huurkoop van de grond voor het Tiny House Omdat er voor een Tiny House minder sloopmeters nodig zijn, bied dit nieuwe mogelijkheden en kansen voor zowel de boer als de Tiny House bewoner.

Om alles passend en toekomstbestendig te maken wordt samen met een erfconsulent bepaald wat de beste plaatsing op het erf zou zijn en welke voorwaarden van de gemeente zullen gelden.
Scan hieronder de QR-code voor meer informatie en voorwaarden voor de te bouwen Tiny Houses

Op de website van de gemeente Dalfsen, zoeken onder Tiny Houses , is een heleboel beleidsinformatie te vinden.

Daarom wil ik me bij deze rechtstreeks richten tot de boeren die overwegen te stoppen, zodat we samen hierover in gesprek kunnen gaan. Of Wellicht is er nog een perceel(tje) op het erf aanwezig  met woonbestemming. Het Tiny House mag eventueel ook samen met een “normale” nieuwe woning op het erf geplaatst worden, mits de sloopmeters toereikend zijn.

Het valt nog niet mee om aan sloopmeters te komen, als ze er al zijn worden ze vaak snel verhandeld en vis je als particulier naast het net. Of door de vele regelgeving loopt het spaak.

Het is erg jammer dat er niet meer mogelijkheden worden geboden om wonen op het platteland flexibeler te maken. Een goed voorbeeld hoe het ook kan; https://peelnatuurdorp.nl/
Landschap landbouw in de peel: Goede mogelijkheden voor de boeren, het klimaat en Tiny Houses

Mocht dit verhaal jullie bekend doen voorkomen, dan klopt dat;

Onlangs is er in het grootste gedeelte van de gemeente Dalfsen een flyer van mij in de huis aan huis bladen verspreid in de hoop dat iemand reageert die wil meewerken aan een plekje voor mijn dochter en mij.

Even voorstellen;

Mijn naam is Mirjam Nijenkamp. Ik ben geboren en opgegroeid in de gemeente Dalfsen. Je kan mij zien als een echt buitenmens, met passie voor inheemse flora en fauna. Tijdens mijn werk als bloemist mag ik werken met de mooiste bloemen. Bijna niets zou mij blijer maken, dan samen met mijn dochter van 20 op een mooi plekje in het buitengebied wonen. Duurzaam, bewust en respectvol leven is het doel; “Minder is meer”!! Vandaar dus de zoektocht naar een plekje voor ons Tiny House!

Het mag ook gerust in Heino zijn: bv de omgeving van de Stoevinge, daar is het ook prachtig wonen.

Motivatie;

Een paar jaar geleden koos mijn dochter als profielwerkstuk op het VWO het onderwerp Tiny Houses. Zelf had ik er ook al over gelezen ;

Puur, eenvoudig, beter voor het klimaat, minder spullen, zelfvoorzienend, geen hoge woonlasten, minder stress

Het sprak me allemaal enorm aan. Op dat moment bleef het daarbij.

Ik woon nog steeds in dat te grote huis, wel op een mooie plek, maar met veel te veel spullen, hoge woonlasten en vooral druk met van alles behalve doen wat ik echt leuk vind.

Door allerlei persoonlijke omstandigheden wil ik nu wel de stap gaan zetten en “klein maar fijn” wonen “minder is meer”

 

Inmiddels ben ik benaderd door meerdere mensen die graag in een Tiny House willen wonen, maar die tegen allerlei regelgeving aanlopen en geen plek kunnen vinden. Misschien is het een idee om krachten te bundelen en informatie te delen/eventueel samen op zoek te gaan voor een stuk grond.

Voor contact, tips of wat ook:

Mirjamnijenkamp@gmail.com   06 – 174 337 22.

Mirjam: ik ben heel erg blij dat DalfsenNet mij de kans geeft hier een stukje over te mogen plaatsen.

Door Redactie