Dekentjes onder de arm en een plantje op de rollator. Onlangs maakten de vrijwilligers, medewerkers en deelnemers van Dagbesteding ZGR Heino een symbolische wandeling vanaf de oude locatie Solace aan de Statenweg naar hun nieuwe stekkie in Sporthal Hoogerheyne. Een locatie waar verbinding centraal staat

“Vorig jaar oktober hebben we de Dagbesteding van ZGR in Heino voor senioren opgezet”, vertelt Jenny Timmer Arends, projectleider van Dagbesteding Heino. “Er bleek veel behoefte te zijn aan een dagbesteding voor senioren met een indicatie die nog zelfstandig wonen. Voor dagbesteding naar Raalte of Zwolle reizen is voor deze senioren natuurlijk niet fijn.” In Heino vonden ze een vertrouwde plek dichtbij huis. Ze namen hun intrek bij Solace, maar doordat de organisatie de ruimte zelf weer nodig had moest na een aantal maanden van fijne samenwerking gezocht worden naar een nieuw onderkomen. 

Nieuwe uitdaging
Toen kwam de uitdaging om een nieuwe ruimte te zoeken. Vrij snel kwam de sporthal Hoogerheyne in beeld en dat bleek een ideale combinatie. Jenny: “We hadden hele goede gesprekken met de voorzitter Ben Nijboer en beheerder Jolanda de Weerd. We merkten dat zij ook een band hebben met deze senioren, waarbij niet alles meer vanzelf gaat. Dat was ontzettend fijn. We vonden daar een nieuwe uitdaging en we gaan ervoor! In eerste instantie lijkt de combinatie van senioren en de sporthal misschien niet de meest logische. Maar wij zijn op zoek gegaan naar verbinding en die vonden we daar. Het is leuk om naar sport te kijken, zelf ook eens actief te zijn in de spelzaal, we kunnen er klusjes doen en er komen kinderen in de sporthal.  Dat vinden de senioren hartstikke leuk.”

Plekje gevonden
In de sporthal mag gebruik worden gemaakt van de keuken en de spelzaal. Er wordt een ruimte gedeeld met de videoclub en ook daar ziet Jenny volop kansen voor verbinding. “Senioren en foto’s en video’s, ik zie nu al mogelijkheden.” Een gezellige groep deelnemers heeft inmiddels een plekje gevonden bij de dagbesteding. “Een zinvolle dag bieden en met een blij gevoel naar huis gaan. Daar gaat het om en gelukkig zien we dat ook terug. Het kost vaak even tijd, maar we zien de mensen gewoon opknappen. Pijntjes worden minder gevoeld, het algehele welbevinden krijgt een impuls.” Ook voor mantelzorgers is de dagbesteding erg waardevol. Zij hebben de handen even vrij om wat anders te doen. 

Van harte welkom, en niet alleen voor Rummikub
Op maandag en donderdag is de dagbesteding geopend en bij voldoende aanmelding komt daar zeker een derde of vierde dag bij. Meerdere terugkerende activiteiten staan op het programma. “We bewegen, doen verschillende soorten spelletjes en echt niet alleen rummikub”, vertelt Jenny lachend. Als de omstandigheden het toelaten gaan er leuke uitstapjes gemaakt worden. Nieuwe deelnemers zijn van harte welkom. Senioren  hebben wel een indicatie nodig vanuit de gemeente of een zorgkantoor. De medewerkers van ZGR staan uiteraard ook klaar om hiermee te helpen. Een keertje sfeer proeven is natuurlijk altijd mogelijk. Om 10.00 uur staat de koffie klaar en kan vrijblijvend een kijkje genomen worden. 

Geen indicatie en toch behoefte om andere senioren te ontmoeten? Op zondagmiddag is de Dorpskamer open van 14.30 tot 16.30 uur in het Dorpshuus voor een gezellig praatje en een lekker kopje koffie of thee. 

Kerkstraat 3, Raalte
0572 74 40 50
www.zgr.nl
info@zgr.nl

Door Redactie