Open Muziekestafette Heino

‘Goudhaentje is een erkenning van ons muzikale evenement’

Het Goudhaentje 2019 is… Open Muziekestafette Heino. Ondanks de nominatie en plek in de finale kwamen deze woorden begin dit jaar toch wat onverwacht voor Flip Jonkman en de andere organisatoren van dit muzikale evenement. “In zijn toespraak prees de burgemeester met name de verbindende rol van onze muziekestafette”, vertelt Flip Jonkman. “Niet alleen brengen wij meer dan vijftig koren en orkesten samen, ook zien wij ieder jaar zo’n 4000 bezoekers genieten van het veelzijdige programma. En dan ook nog uitgeroepen worden tot Goudhaentje 2019.”

Voor wie de Open Muziekestafette Heino nog niet kent, gaat Flip graag terug naar het begin. “Toen de muziekestafette in Raalte ter ziele ging, bedachten Guus van Wifferen en ik dat het mooi zou zijn dit evenement naar Heino te halen. Vol goede moed nodigden wij muziekverenigingen, koren, orkesten en solisten uit en dat leidde op 1 oktober 2011 tot de eerste Open Muziekestafette Heino. Met 2000 bezoekers en 31 optredens in de Rooms-katholieke kerk was het een zeer geslaagde dag. Alle reden om het volgende jaar een tweede editie te organiseren, dit keer in de Hervormde Kerk.”

Tweedaags evenement
In 2013 sloot Gerard Lammers zich bij Guus en Flip aan, zodat de Open Muziekestafette Heino als stichting verder kon gaan. “Als stichting konden wij subsidies aanvragen en de boel levend houden. Met veel animo vanuit Heino en de rest van Salland groeide de muziekestafette al snel uit tot een tweedaags evenement, ieder jaar op de eerste vrijdag en zaterdag van oktober. De vijfde editie telde maar liefst 56 optredens en 4000 bezoekers. Guus greep dit lustrum aan om te stoppen en het stokje door te geven aan René Wibier. Na de zevende editie maakte Gerard plaats voor Huub Schultz.”

Tiende editie
Dit jaar maakte de Open Muziekestafette Heino zich op voor de tiende editie. “Helaas gooide corona roet in het eten en hebben wij deze jubileumeditie moeten uitstellen naar oktober 2021. Wij hopen dan met hetzelfde programma te komen, maar helaas zien wij ook dat veel koren het moeilijk hebben in deze coronatijd. Gelukkig valt er ook iets positiefs te melden, want inmiddels zijn Joan Jonkman en Marijn Siero aangeschoven bij het bestuur. Met deze twee enthousiaste, nog jonge bestuursleden kunnen wij de komende jaren weer vooruit.”

Extra aandacht
Belangrijk is ook de financiële ondersteuning die hoofdsponsor Havezate Den Alerdinck en enkele lokale sponsoren bieden. “Bovendien ontvingen wij als Goudhaentje een cheque van €1.000,-. Dit bedrag gebruiken wij om van de tiende editie echt iets speciaals te maken. Naast een unieke opening en extra aandacht voor de aankleding van de kerk, denken wij aan stands en andere activiteiten buiten de kerk. Een mooie manier om de erkenning te delen met alle koren, orkesten en bezoekers van onze tiende Open Muziekestafette Heino.” 

Blijf op de hoogte via: www.muziekestafette.nl.

———————————

Extra Goudhaentje voor een initiatief rondom corona

Dit jaar worden er niet één, maar twee Goudhaentjes benoemd. Naast het Goudhaentje zoals we dat al jaren kennen wordt er ook een Goudhaentje uitgereikt voor een initiatief rondom corona. Via de website www.raalte.nl/goudhaentje kan iedereen tot en met 15 november een project of initiatief nomineren. Uit alle nominaties kiest een jury, onder leiding van burgemeester Martijn Dadema, voor elk Goudhaentje drie finalisten.

Vanaf medio december kan iedereen op zijn of haar favoriete finalisten stemmen. De uiteindelijke winnaars slepen naast het felbegeerde beeldje, ontworpen en gemaakt door Marije Gies, een cheque van €1.000,- in de wacht. Beide Goudhaentjes gaan naar huis met een cheque van €1.000,-, een mooie trofée en ontzettend veel trots.

Wanneer maakt jouw project kans om het Goudhaentje te winnen? Voor beide Goudhaentjes staat hieronder een overzicht met een aantal graadmeters. Als jouw initiatief aan een of meer van deze criteria voldoet, maakt het een goede kans.

Goudhaentje voor een initiatief rondom corona

Het project of initiatief draagt bij aan één van de volgende punten:

  • Het versterkt saamhorigheid.
  • Het stimuleert ontmoeting (Digitaal óf met inachtneming van de 1,5 meter maatregel).
  • Het voorkomt eenzaamheid.

Ook initiatieven die niet direct aan een van deze criteria voldoen, maar die gaan over de gevolgen van coronacrisis en bijdragen aan een vitale en gezonde samenleving, worden meegenomen in de nominaties.

Goudhaentje
Het project of initiatief draagt bij aan één van de volgende punten:

  • Inwoners van de gemeente Raalte kunnen elkaar vaker ontmoeten.
  • Mensen kunnen langer voor zichzelf en elkaar blijven zorgen.
  • Meer mensen kunnen meedoen in onze samenleving.
  • De leefbaarheid in één van de kernen verbetert.

Ook de volgende aspecten worden door de jury meegenomen in de beoordeling van de nominaties.

  • Inspireert het project andere mensen en zorgt ervoor dat onze gemeente een nog betere plek wordt om te wonen?
  • Is het origineel of onderscheidend en verdient het initiatief een steuntje in de rug?
  • Is het geen eendagsvlieg, maar een echt blijvertje in onze gemeente?

———————————–

Gemeente Raalte
Zwolsestraat 16, 8101 AC Raalte
0572 – 347799
info@raalte.nl
www.raalte.nl 

Door Redactie