In de zomer van 2012 slaan Stichting Heino’s Feest (organisator van o.a. het nieuwjaarsfeest in Heino) en Henk Lunsing (eigenaar van BijNegen te Heino) de handen ineen om een oktoberfeest te organiseren. Gewoon kleinschalig met een tentje op de parkeerplaats van BijNegen. Het is vanaf de eerste editie een daverend succes en dit jaar wordt het 10-jarig jubileum gevierd.Henk Lunsing weet het nog goed, ‘Een aantal jongens van Stichting Heino’s Feest zaten bij mij aan de bar een biertje te drinken. Ze hadden het over het oktoberfeest in Varsseveld waar ze waren geweest. Dat het toch fantastisch zou zijn om dat ook in Heino te hebben. Ik mengde me in het gesprek en opperde om dit samen te organiseren.’ Zo gezegd zo gedaan en binnen 2 maand is het allemaal opgezet. Lunsing vervolgt, ‘We hadden geen idee wat ons te wachten stond maar de tafelkaarten waren in een mum van tijd verkocht. Met deze kaarten ben je verzekerd van een zitplek voor 8 personen. Maar ook de losse kaarten waren zo weg en binnen een paar dagen waren we uitverkocht. Op de dag zelf ging de tent om 14:00 uur open maar ruim daarvoor stonden er al bezoekers voor de deur te wachten. Het leek wel alsof Heino hier al tijden op had gewacht. Eenmaal binnen werd het één groot feest. Om 14:30 uur stonden de eersten al op de tafels te dansen en niet veel later zat er echt helemaal niemand meer.

Sindsdien is het Oktoberfeest op de tweede zondag in oktober een jaarlijks terugkerend fenomeen op de Heinose agenda. Steevast is het een gezellige boel. Omdat het ieder jaar weer best veel werk is om alles op te bouwen en af te breken, heeft de organisatie vorig jaar besloten om er een tweedaags evenement van te maken. Op zondagmiddag het vertrouwde Oktoberfeest en op zaterdagavond een ander thema. Op de zaterdagavond wordt ook op een andere doelgroep gemikt. Op het Oktoberfeest komen toch veelal jongelui af, de zaterdagavond is meer voor de ‘oudere jeugd’. Zeg maar de 25 à 30-plussers. Vorig jaar was het thema op zaterdag een ‘90s party. Dit jaar heeft de organisatie iets nieuws uitgevonden en is het thema een 19’s party. Dat dit uniek is in Nederland heeft ook zijn nadelen, de meeste mensen begrijpen het thema niet. Met 19’s party wordt alles uit de vorige eeuw bedoeld. Dus zowel muziek als publiek uit de vorige eeuw. 

Omdat alleen Oktoberfeest de lading niet meer dekt heeft het feest de naam gekregen Feestweekend Heino. De locatie is niet meer op de parkeerplaats naast BijNegen maar sinds vorig jaar de Kerkweide in Heino. Dat is het weiland tegenover het voetbalveld, waar tevens geparkeerd kan worden. De kaartverkoop kan alleen online en is inmiddels van start gegaan op www.feestweekendheino.entranz.nl. Voor beide dagen zijn nog kaarten te verkrijgen maar vol = vol.

Door Redactie