Ooit had Jeroen Versteeg (verpleegkundige) een baan in een dierenpark. “Daar zag ik een groep begeleiders en mensen met een verstandelijke beperking. Hun interactie vond ik prachtig, zo wilde ik ook van betekenis zijn in het leven van mensen. Dat heeft aan de basis gestaan van mijn beroepskeuze. Een geweldig vak, waarin je echt het verschil kunt maken voor anderen!”

Moeilijke puzzel
“Mijn passie ligt bij mensen met een ernstig meervoudige beperking (EMB). Zij hebben zowel een ernstige verstandelijke beperking als lichamelijke beperkingen. Bij mensen met EMB kun je te maken krijgen met gedrag dat je niet goed begrijpt. Dan is het essentieel om uit te zoeken wat de oorzaak daarvan is, zodat je op de juiste manier kunt reageren. Dat is een moeilijke puzzel waar mensen om de cliënt heen, zoals familie en begeleiders, zich samen mee bezighouden”, vertelt de ervaren verpleegkundige.

Ruimte
“Als ouders een kindje met EMB hebben, is dat ontzettend zwaar. De complexe en intensieve zorg voor hun kind vergt veel. Het is fijn als ze die zorg kunnen overlaten aan een goede zorgorganisatie. Dat is een organisatie die intensief samenwerkt met de ouders en hen volledig bij de zorg betrekt. Zo kan de organisatie leren van de ervaringen van ouders én andersom. Dan krijgen ouders weer meer ruimte en vrijheid om andere dingen te doen of bijvoorbeeld weer te gaan werken.”

Verbeteren kwaliteit van leven
Na een aantal jaren in loondienst is Jeroen als zzp’er gaan werken. “Met een paar bevlogen zzp’ers ondersteunen we teams waar het niet lekker loopt. We willen voor die teams het werken weer leuk maken, zodat ze zich kunnen richten op hun primaire taak: het verbeteren van de kwaliteit van leven van mensen met EMB. We wilden niet via bureaus werken, want via ons eigen netwerk lukt het prima om telkens nieuwe opdrachten te krijgen. Op enig moment benaderde Maria Schrijver van Professionals4U mij voor een klus. Tijdens ons kennismakingsgesprek merkte ik dat ook bij haar goede zorg voor cliënten met stip bovenaan staat. Aan zo’n bureau wil ik mij wel verbinden en sinds kort werk ik met veel plezier ook via Professionals4U.”

Meer weten? Of ook als zzp’er aan de slag? Kijk op www.professionals4u.nl

 

Door Redactie