Tot op de dag van dit interview had ik Sieni Schouten nog nooit gezien, laat staan dat ik überhaupt iets over haar had gehoord. Maar daar is nu gelukkig verandering in gekomen. Nog niet eerder in mijn leven, heb ik zo lang achter elkaar met iemand gesproken. Zonder dat we het doorhadden, waren we drie uur verder en met gemak hadden we nog wel een uur kunnen doorkletsen. Over Sri Lanka, het leven en over liefde in de breedste zin.

Geven geeft geluk
Ik ben dol op “mooie” mensen. Die vanuit pure liefde en oprechtheid, aardig zijn voor anderen. Die klein of groot, op welke wijze dan ook, vanuit oprechte intentie een ander willen helpen. En wat een geluk dat ik Sieni heb ontmoet. Want voor mij persoonlijk, is zij een geweldige inspiratiebron, die ook nog eens een grootse bijdrage levert aan de wereld. Sieni is namelijk de oprichtster van – en drijvende kracht achter Havonos. Een stichting die vanuit liefde, een hart heeft voor Noord-Oost Sri Lanka. In 2005 heeft zij nog een Koninklijke onderscheiding mogen ontvangen. En in 2007 werd zij zelfs in Sri Lanka verrast. Want ook daar kreeg zij een lintje, de zogenaamde “Golden Gard”.

Roeping
Op z’n zachts gezegd, laat de gezondheid van Sieni niet te wensen over. En vier jaar geleden overleed helaas ook nog haar man Cor. Redenen genoeg om al lang te stoppen met vrijwilligerswerk, maar niet voor Sieni. Want zij gaat stug door met mooi bijdragen aan noord oost Sri Lanka. En mocht er zoiets bestaan als roeping, zielsmissie of levensdoel, dan is mij één ding heel duidelijk. Als er iets is wat Sieni “te doen heeft op aarde”, dan is dat overduidelijk Sri Lanka helpen. Sieni en Sri Lanka, dat is één. Die horen gewoon bij elkaar en hoe. Wat haar zoal gelukkig maakt? Kinderen, kleinkinderen, bloemen, kaarsen, naar de camping en wanneer een Sri Lanka-project geslaagd is! 

Hoe het begon…
“De Sri Lankaanse burgeroorlog, zorgde ervoor dat veel mensen uit het noord oosten, gingen vluchten. Ik kan het niet precies uitleggen, maar op het moment dat de allereerste Sri Lankaanse vluchteling op mijn pad kwam, deed het “iets” met mij. Binnen vluchtelingenwerk ging ik mij daarom verdiepen in Sri Lanka. Samen met advocaten en tolken, begonnen wij verblijfsvergunningen te regelen voor vluchtelingen. In 2003 ging ik samen met Cor en onze tolk, naar het noorden van Sri Lanka, waar de vluchtelingen vandaan kwamen. Zodat we met onze eigen ogen konden zien, hoe erg het daar was. Diep geschrokken van de vernielingen en armoede daar, kwamen wij weer thuis. En met dat schrijnende beeld nog in ons achterhoofd, kwam vervolgens ook nog de tsunami van tweede kerstdag in 2004 erbij. Vreselijk! We moesten écht wat doen. Direct met de gemeente Raalte gebeld en toestemming gekregen om met collectebussen rond te gaan. Het was derde kerstdag en hartverwarmend om te zien hoeveel mensen toen meehielpen om te collecteren en die geld gaven. Stichting Havonos is toen met vrienden opgericht en sindsdien laat noord oost Sri Lanka mij niet meer los.”

Zuivere werkwijze
Wat ik persoonlijk heel mooi vind, dat zijn de korte lijnen en zuivere werkwijze van Havonos. Elke euro die in Nederland wordt opgehaald, gaat volledig naar Sri Lanka. Niets blijft dus hangen. Sieni overlegt met de contactpersoon van Sri Lanka wat de hoogste nood is en waar de meeste behoefte aan is. Van dit project maken ze dan een plan en vragen ze offertes op bij locale bouwbedrijven. Op basis hiervan, maken ze een weloverwogen keuze, om vervolgens éérst in Nederland weer actief te worden. Want er is natuurlijk geld nodig! Sieni en de mede-vrijwilligers van Havonos, zetten dan álles op álles, om in Nederland geld in te zamelen.

Geld maakt tóch gelukkig!
En dan is er gelukkig geld, zodat de bouw van een waardevol project in Sri Lanka kan beginnen. Waarbij niet alleen het bouwbedrijf zelf, maar ook de plaatselijke bevolking hard meewerkt. Want zo blijven ze betrokken, is goed voor de saamhorigheid en het geeft voldoening om zélf mee te helpen aan iets moois. Want “mooi”, dat is het. En dan heb ik het niet alleen over de stenen, maar vooral om de functie van deze projecten. Zoals de bouw van gemeenschapshuizen. Of Anna’s Home, waar zuster Chrishani nu kan zorgen voor 50 (wees)meisjes. Die veelal door burgeroorlog, tsunami en misbruik, getraumatiseerd zijn en hun familie missen. Of het lopende project om de leer-en werkboerderij van Father Avalin uit te breiden. Zodat hij daar nog meer mensen kan helpen die daar komen voor hulp en hoop. Verder zijn er nog tal van nieuwe aanvragen, want er is nog veel te doen aan de opbouw. 

“Wanneer iemand honger heeft, geef je eerst vis, daarna een hengel en leert hem vissen”
En helaas is het nu weer tijd voor éérst vis. Want in Sri Lanka gaan ze niet dood aan Corona, maar helaas nu wel van de honger. Want de impact van de volledige lockdown is enorm en groter dan het coronavirus zelf. De economie ligt vrijwel plat, ze zitten zonder werk, geen overheidssteun en dus geen geld voor voedsel. Tijd voor noodhulp, want voedselpakketten met rijst, melkpoeder en droge vis, zijn nu hard nodig.

Wie weet heeft bovenstaande verhaal jou geïnspireerd om te helpen. Om bijvoorbeeld zelf, met je buurt of met je kinderen, een leuke actie op te zetten voor Sri Lanka. Zo ja, zet je creatieve brein aan, ga lekker brainstormen en verras jezelf met wellicht geweldige ideeën!

Voel jij dat je een financiële bijdrage zou willen geven? Stort deze dan op rekeningnummer NL89 RABO 0120 6189 23 tnv. Stichting Havonos. Ook is Sieni dringend op zoek naar mensen die vanuit hun hart, Havonos willen helpen. Ben jij betrokken en heb je tijd om Sieni te helpen? Mail dan naar: sieni@havonos.nl of 0572-353447.

————————

Marloe van de Worp is eigenaar van Centrum voor Geluk. Daar kunnen ouders en kinderen terecht voor individuele coaching en workshops om zich gelukkiger te voelen. Door persoonlijke groei en hoger bewustzijn zorgen voor meer (gezins)geluk!

In mijn ideale wereld hebben we aan het einde van ons leven geen spijt van wat we allemaal niet hebben gedaan. Maar kunnen we juist terugkijken op een mooi en vervuld leven!

Centrum voor Geluk
Marloe van de Worp
(Loetje aan de Lageweg)
Centrumvoorgeluk.com
info@centrumvoorgeluk.com
06 – 30 21 38 58

 

 

Door Redactie