Op maandag 3 juni rond 12.00 uur stuurde de overheid een NL-Alert testbericht uit. Hierdoor ervaar je hoe het is om een NL-Alert te ontvangen. Ken je mensen die het testbericht niet ontvingen? Bijvoorbeeld omdat hun mobiele telefoon uitstond? Misschien kan je afspreken dat jij hen voortaan waarschuwt wanneer je een NL-Alert ontvangt. Zo zijn zij ook op de hoogte bij een noodsituatie.

Het alarmmiddel NL-Alert waarschuwt en informeert je bij noodsituaties. Ontvang je een NL-Alert? Lees dan meteen het bericht, kom in actie en informeer anderen. Je ontvangt NL-Alert op uw mobiele telefoon. Daarvoor moet je telefoon wel aanstaan. Je hoeft verder niets in te stellen. Als je een NL-Alert binnenkrijgt, hoor je een doordringend alarmgeluid. Dit klinkt anders dan een normaal berichtje. Je ziet het NL-Alert gelijk op het beginscherm van je mobiele telefoon.

Maak afspraken met mensen uit je omgeving

Ken je mensen die geen mobiele telefoon hebben? Of hun mobiel soms uitzetten? Dan is het handig om te bespreken hoe zij willen horen dat er een noodsituatie is. Misschien kun je afspreken dat jij hen via de vaste telefoon belt. Zo heeft iedereen direct informatie bij een noodsituatie. Dat is wel zo veilig.

NL-Alert app voor mantelzorgers

Wil je ook NL-Alerts ontvangen over een ander gebied? Bijvoorbeeld omdat je mantelzorger bent van iemand die daar woont? Dan kan je de NL-Alert app downloaden en aangeven over welke gebieden je een melding wilt ontvangen. Zo kan je hen ook informeren bij een noodsituatie. Heb je zelf een mantelzorger die in een ander gebied woont? Vraag jouw mantelzorger dan de NL-Alert app te downloaden.

Twee keer per jaar een testbericht

Op de eerste maandag in juni en december stuurt de overheid rond 12.00 uur een NL-Alert testbericht uit. In het bericht wordt duidelijk aangegeven dat het om een testbericht gaat. En dat je dus niets hoeft te doen. Als je het NL-Alert testbericht krijgt, ontvang je ook een NL-Alert als je in de buurt van een noodsituatie bent. Het volgende NL-Alert testbericht ontvang je op maandag 2 december 2024 rond 12.00 uur.

Zo werkt NL-Alert

Tijdens een noodsituatie bepaalt de lokale veiligheidsregio in welk gebied het NL-Alert wordt uitgezonden. Dit hangt af van wat er aan de hand is. En van de omstandigheden, zoals bijvoorbeeld de wind. Want zelfs als je kilometers verderop woont, kan een gevaarlijke rookwolk met giftige stoffen ook jouw woonplaats bereiken. Ben je verbonden met een zendmast die bereik heeft in het getroffen gebied? Dan ontvang je het NL-Alert.

NL-Alert is gratis en anoniem, je telefoonnummer blijft onbekend. Je ontvangt NL-Alert ook als er een storing is van het mobiele netwerk of wanneer deze overbelast is. Kijk voor meer informatie op www.nl-alert.nl.

 

Door Redactie