Zonder schaap geen heide!

Een heidelandschap is ontstaan door mensen: het werd gebruikt om schapen en koeien te laten grazen en om bijvoorbeeld heide- en grasplaggen, maaisel, veen en zand te winnen. Honderden jaren grazen, plaggen branden en graven leverde een heidelandschap op vol biodiversiteit en cultuurhistorie.

Op vrijdag 11 en 25 augustus kunt u ’s middags om 14.00 uur mee met een natuurgids van Staatsbosbeheer naar de schaapskooi om een bezoek te brengen bij de wollige dames. Onderweg hoort u verhalen over de natuur op de Sallandse heuvelrug en het belang van een schaapskudde. Bij de kooi is een (hulp)herder aanwezig om het één en ander te vertellen over de kudde, de kuddewaakhonden en de belhamels. Vanuit veiligheid- en gezondheidsredenen mag u de kooi niet in.

Wilt u liever niet wandelen dan kunt u mee met de heideslak. De chauffeur van de elektrokar rijdt door het gebied en heeft een stop bij de schaapskooi. De start van de wandelingen en het vertrekpunt van de heideslak is bij het Buitencentrum Sallandse Heuvelrug, Grotestraat 281, 7441 GS in Nijverdal.

Van te voren online aanmelden via: https://www.staatsbosbeheer.nl/natuurgebieden/salland/activiteiten

Door Redactie