Rotaryclub Raalte en Omstreken bestaat inmiddels 50 jaar. Deze organisatie met wereldwijd 1,2 miljoen leden heeft clubs over de hele wereld. Maar wat is Rotary eigenlijk? 

Het is een zogenaamde serviceclub met leden uit de lokale gemeenschap. Het verzorgingsgebied is de Gemeente Raalte en Olst-Wijhe. Een van de kenmerken is dat alle leden een ander beroep hebben waarmee ze zorgen voor een heel diverse samenstelling. Een belangrijk thema binnen Rotary is “Serve above Self’ wat zoveel wil zeggen als je eigenbelang ondergeschikt maken aan dat van de maatschappij.

De club zet zich in voor lokale en internationale goede doelen, maar is ook een sociale club waar leden elkaar graag ontmoeten. Het zorgt voor binding en verbinding in onze samenleving. Ze treffen elkaar iedere week en hebben altijd een programma. Dat varieert van lezingen door leden of gasten tot bedrijfsbezoeken of andere interessante instellingen. Politiek of geloof spelen geen rol in dit samenzijn. Om structuur te geven aan het wekelijkse programma, kent de club verschillende avenues, noem het werkgroepen, die zich o.a. bezighouden met internationale contacten, jeugdzaken, ethische onderwerpen en activiteiten voor de gemeenschap. De onderwerpen die worden besproken of bediscussieerd zijn heel divers. Dat maakt het lid zijn van zo’n club altijd weer boeiend; je hoort zoveel informatie over verschillende onderwerpen die je in het gewone dagelijkse leven niet krijgt aangereikt!

Juist door de verschillende beroepen van de leden beschikt de club over een enorm netwerk die van pas komt om als serviceclub op te treden. Een aansprekend voorbeeld hiervan is de hulp die zij via de club konden geven aan een Syrische vluchtelingechtpaar Samir en Wisam Laham. Een van de leden is interimmanager met ervaring in startups. Hij kon Samir goed de weg wijzen in de Nederlandse jungle van regels en mogelijkheden zodat hij een Syrisch restaurant & catering kon starten aan de Varkensmarkt in Raalte. Samir wilde dolgraag op eigen benen staan en zelf voor zijn gezin kunnen zorgen. Rotaryclub Raalte en Omstreken is er trots op dat ze hem hierbij hebben kunnen ondersteunen! 

Lokale acties zijn onder andere een jaarlijks terugkerende koetsentocht met inwoners van Zozijn en niet te vergeten de actie “Sallandse kinderen in de knel” waarbij er het afgelopen jaar 450 Sinterklaascadeaus zijn verdeeld onder hulpbehoevende kinderen in de gemeente.

Veel verder van huis is Rotary International al vele jaren bezig met de wereldwijde bestrijding van polio. Dankzij vele acties en inspanningen door alle clubs over de hele wereld en in samenwerking met de Bill Gates Foundation is dat nagenoeg gelukt.

De club heeft ook een zusterclub in Sonneberg op de voormalige grens van Oost- en West-Duitsland in Thuringen. De leden aldaar hebben daarom ook zeer verschillende achtergronden. Tijdens de regelmatige ontmoetingen maken ze daarom kennis met een heel andere kant van Duitsland dan de meesten kennen…

Rotaryclub Raalte is een kleine club die best nog mag groeien. Ze zijn niet alleen actief, ook de gezelligheid vinden ze belangrijk. Ze treffen elkaar iedere maandagavond in Hotel de Zwaan in Raalte. Indien u geïnteresseerd bent in een lidmaatschap kunt u contact met opnemen via willemkoetsier@hotmail.com. Hij geeft u graag nadere informatie.

Door Redactie