Sinds begin november is Schrijver Stalinrichting verhuisd naar een onderscheidend bedrijfspand in Raalte. Op de Zegge VI wordt de volgende stap gezet, waarbij dienstverlening en innovatie voorop staan. Schrijver Stalinrichting is de partner voor rundveehouders op het gebied van stalinrichting, klimaat-, mest-, drink- en water- techniek. Daarnaast ontwikkelt en produceert dochteronderneming Topcalf huisvesting voor kalveren in heel Europa. Met eigen engineering, een internationaal dealernetwerk en een extra productielocatie in Zuid-Duitsland is het merk Topcalf marktleider in de Benelux en Duitsland. 

10 jaar geleden kocht Martin Westerbeek het bedrijf in Broekland en hij heeft zijn hele werkzame leven in de agrotechniek doorgebracht. “Bij ons maken de mensen het verschil. We zijn in de afgelopen jaren gegroeid naar zo’n 25 medewerkers met altijd een groep young potentials. Deze young potentials zijn via stages en bijbaantjes bij ons binnen gekomen en veel talent is vervolgens in vaste dienst. Wij vinden het belangrijk om onze technische jongens zelf op te leiden en daarnaast het binden van getalenteerde engineers aan onze organisatie.”

Ontwikkelingen in de sector
De ontwikkelingen in de agrarische sector gaan razendsnel. Schrijver Stalinrichting speelt hier op in door zich te focussen op de producten en diensten die bijdragen aan automatisering en efficiëntie in de stal. “We hebben een compleet assortiment voor kwa- litatieve stalinrichting. Daarnaast leveren en onderhouden wij robots die de mest in de stal verplaatst en het voer voor de koeien schuift. Volautomatische ventilatoren en stalgordijnen zorgen voor een optimaal klimaat gestuurd door temperatuur- en luchtvochtigheidsensoren. Voor het voeren van de kalveren kunnen we een elektrisch aangedreven melktaxi aanbieden, maar ook volautomatische drinkautomaten of zelfs een robotarm dat elk kalf herkent en individueel de juiste portie voert. Alles gericht op het ontzorgen en verminderen van arbeid voor de nieuwe generatie boeren.”

Nieuwbouw in RaalteSchrijver Broekland is een begrip in de agrarische sector. De keuze om in Raalte verder te gaan is een lang overwogen besluit, maar een logische stap voor het bedrijf. “Met een eigen pand kun je het precies zo inrichten dat de werkomgeving past bij de manier waarop je wilt werken. We hebben een volledig energieneutraal pand met volledige vloerverwarming, ook in de werkplaats en het magazijn. De kantoren zijn voorzien van flexplekken en overlegruimtes voor collega’s en klanten. En daarnaast hebben we een belevingsruimte ingericht met presentatiemogelijkheden om kennis te delen met klanten, partners, collega’s en onderwijs. Hier kunnen we niet alleen ons verhaal vertellen, maar ook de dialoog tussen boeren en kennispartners faciliteren. Tot slot biedt het industrieterrein van Raalte veel mogelijkheden om samen te werken met collega ondernemers.”

Maatschappelijke impact
Het nieuwe pand in Raalte is qua omvang niet gegroeid ten opzichte van Broekland. Schrijver werkt samen met leveranciers die op het juiste moment kunnen leveren en het productiebedrijf voor de kalverhuisvesting is opgedeeld in verschillende ketens. Een belangrijk onderdeel hiervan zijn de sociale werkplaatsen in zowel Raalte als Deventer, waar een groot deel van de productie en subassemblage plaats vindt. Eenvoudige arbeid waar mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt wél veel werkplezier uit halen. De uiteindelijke doelstelling is om een volledige sociale werkplaats in te richten waar 10 tot 15 medewerkers fulltime aan de slag kunnen met allerlei werkzaamheden. 

Daarnaast draagt Schrijver een steentje bij aan het millieu door te kiezen voor zoveel mogelijk duurzame materialen die lang mee gaan of weer gerecycled kunnen worden. Cradle to cradle is hierbij het doel. Gebruikte kalverhuisvesting wordt eenvoudig opgewaardeerd naar kalverboxen die weer jaren mee kunnen bij een nieuwe gebruiker. 

Open dag
“Al enkele maanden spelen we met de gedachte hoe we vorm gaan geven aan een open dag. We zijn enorm trots op het resultaat waar we met alle collega’s hard aan hebben gewerkt. Op zit moment is het nog onhaalbaar met de huidige coronaregels, maar wanneer het weer mogelijk is bent u van harte welkom!.”

Schrijver Stalinrichting
Zompstraat 24,
8102 HX Raalte
Telefoon 0570-531777

Door Redactie