“Dit maakt jezelf ook een gelukkig mens”

“Daar moet je er 100 van hebben. Ik heb ontzettend geboft met Thea. We kunnen het goed met elkaar vinden.” Mevrouw Kossen uit Raalte krijgt wekelijks vrijwilligster Thea Herik over de vloer. Ze wandelen samen. Zitten bij Drostenkamp op het bankje in het zonnetje en drinken daarna samen een kop koffie of thee. Wanneer het weer minder mooi is, spelen ze een potje Scrabble. “Ik kijk er naar uit als ze komt. Het is een zeer fijne afleiding”, aldus mevrouw Kossen.

Thea Herik is één van de vrijwilligers van Mantel­zorgondersteuning Raalte. Binnen deze organisatie werken Evenmens en Carinova nauw samen. Ze bieden ook vrijwillige thuiszorg. De twee organisaties bemiddelen onder meer tussen de zorgvrager en de vrijwilliger. Maar wie zijn dit nu precies? De zorgvrager kan de oude dame zijn bij u in de straat, die graag eens met iemand een kop koffie drinkt of een boodschap doet. Het kan ook een gezin zijn, waar de meeste zorg en aandacht uitgaat naar een gezinslid met een chronische ziekte of een geestelijke of lichamelijke beperking. Een vrijwilliger kan het verschil maken. Vrijwilligers zetten zich in voor zorgvragers die om welke reden dan ook ondersteuning nodig hebben en dit niet in het eigen netwerk kunnen oplossen. Er zijn tal van situaties waar een vrijwilliger een beetje zon in het leven van de medemens brengt.

De vrijwilliger houdt gezelschap en/of ondersteunt bij activiteiten thuis of buitenshuis. Hierbij kan gedacht worden aan een gesprek, wandelen, fietsen, erop uit en/of een kopje koffie op een terras. Afhankelijk van de hulpvraag, komt een vrijwilliger eens per 1 à 2 weken bij de zorgvrager thuis.

Fijn om te delen
Mevrouw Kossen woont zelfstandig, maar heeft een heel klein netwerk. Ze heeft een zeer slecht zicht, maar een goed gehoor. Ze is afhankelijk van een rollator en kan alleen geen wandeling meer maken. Ze is daardoor veel binnen in huis. “Thea is mijn oog”, lacht mevrouw Kossen. “Als het donker buiten is, zie ik bijna niets. Is het iets lichter, dan een heel klein beetje meer. Ik ben opgegroeid met bomen en vogels. Mijn vader nam mij altijd mee naar zijn volkstuin of het Amsterdamse Bos. Laatst hoorde ik de tuinfluiter dichtbij mijn huis: hij zingt zulke mooie liedjes. Het is fijn dat ik dat samen met Thea kan delen. We houden allebei van buiten zijn.”

“We hebben lol samen”, vult Thea aan. “Ik vind het fijn dat ik iemand een plezier kan doen. Een stukje gezelligheid geven en terug krijgen. Ik krijg er vooral heel veel energie van. Tijdens de eerste coronagolf in het voorjaar mocht ik niet komen. Ik belde dan één keer per week op de donderdag op een vast tijdstip. Omdat het een vast tijdstip was, wist ze dat ik het was. Ze nam de telefoon dan altijd op met iets grappigs, zoals Hoi Piepeloi of Toedeloe, omdat ze wist dat ik het was. Tijdens de telefoongesprekken, vertelde ik over mijn eigen leven en zij over dat van haar of hadden we het over een programma op tv. Toen de piek van de coronagolf weer weg was, mochten we herstarten met de bezoeken. We hebben toen het wandelen graag weer opgepakt.”

“Ik doe haar er een heel groot plezier mee”, vervolgt Thea. “Mevrouw Kossen waardeert het zeker. Dat laat ze dan ook vaak merken.”

Gelukkig mens
Thea Herik wil iedereen aanraden om vrijwilligerswerk te doen. “Als iemand in de week tijd over heeft, kun je dit zo gemakkelijk doen. Je doet er een ander zoveel plezier mee, dat maakt jezelf ook een gelukkig mens!”

Heeft u zelf tijd over en wilt u iets betekenen voor een ander? Meld u zich dan aan als vrijwilliger. U kunt zelf uw wensen kenbaar maken en bepalen hoeveel tijd u hieraan wilt besteden. Er komt altijd eerst een gesprek met u en de persoon die uw hulp nodig heeft. De klik is hierbij het meest belangrijk, want alleen dan kunnen beide partijen een mooie tijd tegemoet gaan.

Wilt u meer weten over de vrijwillige thuiszorg van Mantelzorgondersteuning Raalte? Neem gerust contact op met de consulenten van Carinova en Evenmens.

Carinova Mantelzorgondersteuning
0570 – 518 181
vrijwilligethuiszorg@carinova.nl

Evenmens Raalte
0572-820 997
info@evenmens.nl

Door Redactie