Hoe waardevol een uurtje vrijwilligerswerk kan zijn…

In de periode dat vele vrijwilligers in verband met corona thuis moesten blijven, werd maar weer eens duidelijk hoe waardevol vrijwilligerswerk is. ”Met vrijwilligerswerk ben je van betekenis voor een ander”, zegt vrijwilligersmakelaar Femmy Moes, samen met medewerkster Celia van der Vegte de trekker van het Vrijwilligerspunt Raalte. ”Maar ook de zelfontplooiing, nieuwe ervaringen, waardering en ontmoeting met nieuwe mensen is ontzettend waardevol. Het maakt vrijwillgerswerk onbetaald, maar zeker niet onbeloond”.

Wie denkt dat vrijwilligerswerk een (te) grote verplichting en alleen voor 60-plussers is, heeft het mis. “Ook met een uurtje in de week kun je veel voor een ander betekenen. En hoe stoer is het voor jongeren om iemand met een beperking te helpen bij het vloggen? Laatst zochten we voor iemand met gebrek aan de middelen hulp bij een verhuizing. We hadden de moed al bijna opgegeven toen er toch nog iemand belde. Daar word je toch blij van?”

Voor vrijwilligers 
Wil jij weten wat de meerwaarde van vrijwilligerswerk voor jou kan zijn? Het Vrijwilligerspunt Raalte helpt je graag verder. “De versoepeling van de coronamaatregelen maakt dat ook wij weer open zijn. Kom gerust eens langs om samen te ontdekken welk vrijwilligerswerk het best bij jou past. We hebben de meest uiteenlopende vacatures. Vind je het lastig om vervolgens zelf contact te leggen met de organisatie van jouw keuze, dan zetten wij die stap gewoon samen.”

Voor organisaties 
Het Vrijwilligerspunt Raalte staat ook klaar voor organisaties die met vrijwilligers werken. “Wij bieden ondersteuning bij het vinden en binden van vrijwilligers. Zo publiceren wij vanaf september weer regelmatig een vacature top vijf in het Weekblad van Salland. Binnenkort krijgt het Vrijwilligerspunt Raalte een nieuwe uitstraling, waarmee de vacatures ook beter zichtbaar zijn op onze locatie in de Passage, beneden rechts tussen de bibliotheek en De Parabool.”

Voor iedereen 
Het mag duidelijk zijn: vrijwilligerswerk is er voor iedereen. Waar het de één op weg helpt naar een betaalde baan, vormt het voor de andere een manier om in contact te komen met andere mensen. Wat je motivatie ook is, het Vrijwilligerspunt Raalte staat (bij voorkeur op afspraak) voor je klaar.

—————————-

Wie wil een kroketje met mij eten?
Je verwacht het misschien niet, maar ook deze vraag heeft alles met vrijwilligerswerk te maken. “Met het Maatjespunt Raalte om precies te zijn”, legt Femmy Moes uit. “Niet iedereen vindt het makkelijk om contact met andere mensen te leggen. Maar als die behoefte er wel is, is het zo fijn als iemand op staat en zegt: dan ga ik toch een kroketje met je eten.”

Van alleen naar samen
Het Maatjespunt Raalte is er om mensen met elkaar te verbinden. “De behoefte aan maatjes is groot. We vragen niet om een vriendschap voor het leven, maar om een klein gebaar. In de gemeente Raalte zoeken meerdere mensen iemand om hun hobby’s, interesses, ervaringen en gezelligheid mee te delen. En geloof mij, maatje zijn is niet alleen geven, maar ook ontvangen.”

Meld je aan als maatje
De coördinatie van het Maatjespunt Raalte ligt bij WijZ welzijn. De overige partners zijn de gemeente Raalte, Evenmens, Vriendendiensten Deventer, Carinova Vrijwillige Thuiszorg en Taalpunt Raalte. Wil je ook van betekenis zijn voor een ander? Meld je dan aan als maatje. In het Weekblad van Salland lichten we regelmatig een vacature uit. Het volledige overzicht is te vinden op: www.maatjespuntraalte.nl.

——————————

Vrijwilligerspunt Raalte
p/a Kulturhus Passage 3
8102 EW Raalte
0572 – 365643 (tijdens openingstijden)
06 – 82547456 (vrijwilligersmakelaar)
vrijwilligerspuntraalte@wijz.nu

Aangepaste openingstijden (in verband met corona)
Woensdag 10.00 – 12.00 uur
Donderdag 14.00 – 16.00 uur

Door Redactie